*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner slår minst like ofte

Foto: (Ill.foto: Politiet/Politi.no)

Kvinner er minst like voldelige mot partneren som menn. Tall fra to norske undersøkelser viser at kvinner går til fysiske angrep på mannen sin langt oftere enn man tror.

07.12.04 07:47

Kvinner er minst like voldelige som menn mot sin partner. Tall fra to norske undersøkelser viser at kvinner går til fysiske angrep på mannen sin langt oftere enn man tidligere har trodd.

- Her ved Reform ressurssenter for menn har vi de siste årene hatt en stadig større pågang fra menn som har vært utsatt for vold fra kvinner, sier daglig leder Per Kristian Dotterud til Kanal 24.

Det er bare gjennomført to undersøkelser av dette problemet i Norge. Den mest omfattende er fra NTNU i Trondheim, der man har innhentet data fra 650 studenter. Resultatene foreligger ikke endelig før rett over nyttår, men så langt viser funnene at rundt 30 prosent av kvinnene har angrepet sine menn fysisk. 25 prosent av mennene har gjort det samme.

- Totalt sett viser de to undersøkelsene at det er flere kvinner som utvider vold i en vid forstand av begrepet enn det er menn som utøver vold tilbake, sier Dotterud.

Voldsforskere har en mye videre definisjon av begrepet «vold» som omfatter både fysisk vold (slag, spark), seksuell vold (overgrep, krenkelser), materiell vold (smelle med dører, kaste gjenstander) og psykisk vold (ydmyke, true).

- Kvinners vold arter seg annerledes enn den groveste form for vold som menn bruker. Den er mer verbalt basert, som for eksempel furting, kjefting og skriking. I tillegg kommer mildere former for fysisk vold, som for eksempel lugging, sparking, biting og ørefik. Grov vold som ender på legevakta er det fortsatt mest menn som står for, sier Dotterud.

Sosionomen mener det er på høy tid å nyansere bildet av at det alltid er mannen som utøver vold. Han frykter det er store mørketall fordi menn synes slikt er flaut å innrømme.

- Jeg tror menn har en veldig høy terskel for å ta opp et slikt problem. Omgivelsene kan fort gi en tilbakemelding om «hva slags mann er du som ikke engang klarer å beskytte deg mot kvinnelig vold». Jeg tror nesten det er lettere å stå fram som voldsutøver enn selv å være utsatt for vold, poengterer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.