*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner vasker mer enn før

Mens kvinner bruker 15 minutter om dagen på klesvask, slipper menn unna med 0,02 minutter. Forskere tror årsaken er at menn ødelegger for mye. Si din mening!

26.03.04 10:44

Trass i all verdens maskinelle nyvinninger bruker vi mer tid på klesvask i dag enn i 1860. Forklaringen på dette er at vi rett og slett har mer klær å vaske og at vi vasker dem langt oftere.

- Når arbeidsoppgavene skal fordeles i en nyetablert familie, og mannen har ødelagt et par klesvasker, så bestemmer kvinnen seg for å gjøre det sjøl. Da får hun det som hun vil. Kanskje tenker hun at 15 minutter er en passende pris å betale for å ha klærne i orden, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning.

Mens 43 prosent av kvinnene i en undersøkelse Klepp viser til, hadde vasket klær den dagen de ble spurt, var det bare 9 prosent menn som hadde gjort dette.

Kvinnefellen
Klepp kaller den urettferdige fordelingen for kvinnefellen.

- Kvinner er i lønnsarbeid og de tar hovedtyngden av husarbeidet fordi det fortsatt blir ansett for å være deres ansvar. Samtidig vet kvinnene at de ikke bør påta seg dette ansvaret. Så i tillegg til dobbel arbeidsbelastning plages de av skyld fordi de ikke klarer å leve likestilt, sier Klepp i et nyhetsbrev fra Kilden.

Ren og god
Tradisjonelt sett har det vært kvinnens ansvar at hjemmet og familien framstår som ren og pen. Renslighet var – og er kvinnens ansvar, mener Klepp. En ren kvinne har blitt sett på som en god kvinne.

- Kvinner er gjerne de som har ansvaret for klærne i familien, og de sørger for at det riktige plagget er der når det skal brukes, sier Klepp.

Hun mener at kvinner kan mer om klær enn menn, og derfor vet mer om hvordan klær skal behandles. Årsaken kan være at kvinner har større garderober, og når de lærer seg hvordan egne plagg skal behandles, nyter hele familien godt av denne kompetansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.