RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner vrakes i ambulansekøen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Menn tas mer på alvor når de ringer etter ambulanse, viser en svensk undersøkelse. Nå krever Aps kvinnepolitiske sekretær Karin Yrvin at helseministeren gransker kjønnsforskjeller i norsk helsevesen.

Forskjellene i Sverige er blitt avslørt i en stor undersøkelse av alle nødhjelpssamtaler i løpet av to måneder i Gøteborg og Skaraborg:

  • Mennene bedømmes oftere som å ha en livstruende tilstand, og ble hentet raskere av ambulanse. Kvinnene som ville ha akutt hjelp ble prioritert lavere.

I Gøteborg ble 38 prosent av mennene vurdert til å være i så dårlig tilstand at de risikerte å dø, mot bare 28 prosent av kvinnene. Totalt omfattet undersøkelsen 1000 menn og 1351 kvinner, skriver Aftonbladet.

Opprørt
- Dette er opprørende, dette handler om liv og død, og disse tallene er sjokkerende, sier Karin Yrvin i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

- På dette området må og bør vi være likestilte. Jeg antar at det ser noenlunde likt ut i Norge, sier Yrvin i en kommentar på Arbeiderpartiets hjemmeside.

Nå krever hun at helseministeren utarbeider en rapport om kjønnsforskjeller i helsevesenet.

- Diskrimineres
- Vi ser at kvinner som søker om abort blir behandlet forskjellig på ulike steder i landet, det samme gjelder kvinner som har brystkreft. Nå må vi få en total gjennomgang om hvordan geografi og kjønn påvirker helsetilbudet, sier Yrvin.

- Våre kvinner rundt om i landet har lenge kritisert helse-Norge for ikke å ha kvinneperspektivet inne, og ønsker mer forskning og undersøkelser på kvinnehelse. Det er et sterkt signal som vi må ta på alvor, og når denne typen undersøkelser bekrefter det kvinner i landet har meldt om, så er det på høy tid å gjøre noe med manglende likestilling når det gjelder helse, sier Yrvin.

Store forskjeller
Slik bedømte man personer som ringte til SOS i Gøteborg i henhold til den prioritetsskala som finnes: Prioritet 1 er livstruende, prioritet 2 er haster, mens ved prioritet 3 - transport - sendes ambulanse uten blålys og sirener.

Livstruende:

Menn 38 prosent

Kvinner 28 prosent

Haster

Menn 32 prosent

Kvinner 36 prosent

Transport

Menn 30 prosent

Kvinner 36 prosent

Konklusjonen er alvorlig nok:

¿Kvinner må vente lengre på ambulanse.

¿Kvinner rammes hardere av bivirkninger fordi legemidler oftest er framforsket på menn.

¿Kvinner må vente lengre på grå stærroperasjon.

¿Kvinners hjerteinfarkt oversees.

¿Kvinner får billigere og mer umoderne legemidler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere