RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kværner tanket fangefly

Foto: Scanpix/Jarl Fr. Erichsen
Sist oppdatert:
Aker Kværner, der Kjell Inge Røkke er hovedeier, har forsynt hemmelige amerikanske fangefly med drivstoff.

Kværner inngikk flere kontrakter som forpliktet selskapet til å delta i Operation Enduring Freedom, USAs internasjonale kamp mot terror.

- Fylte fangefly

Kværner og et amerikansk selskap hadde hovedansvaret for å operere og vedlikeholde all drivstofforsyning på Guantanamo-basen på Cuba fra 1998 til utgangen av 2004, skriver Dagbladet.

Kontraktene omfattet forsyningen av drivstoff for Joint Task Force (JTF), som hadde ansvaret for fangene på Guantanamo.De fleste fangene er fraktet til basen med topphemmelige fly. Mange har kommet med masker over hodet og vært lenket fast til flygulvet. Deretter har mange opplevd tortur og blitt holdt innesperret i flere år.

- Ukjent for oss

Kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner sier til Kanal 24 at det er ukjent for selskapet at de skal ha fylt drivstoff på fangefly på Guantanamo.

- Det er Dagbladets påstand dette med disse flyene, og dette med fangefly er noe som jeg ikke har informasjon om, sier Andersen.

Ingen i Utenriksdepartementet har kjent til at Aker Kværners kontrakter på Cuba også har omfattet drivstofforsyning, eller at de var knyttet til Operation Enduring Freedom.

Kaller på statsadvokaten

Amensty krever nå at statsadvokaten starter etterforskning mot Aker Kværner på basis av de nye opplysningene. Konstituert generalsekretær John Peder Egenæs i menneskerettsorganisasjonen mener statsadvokaten bør se om ikke Aker Kværner kan straffes i henhold til den norske foretaksloven for deres medvirkning til mishandling på Guantanamo.

- Dette er nok et eksempel på at Aker Kværner har vært involvert i ulovlig fangebehandling på Guantanamo, sier Egenæs til Kanal 24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere