RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kyoto-avtalen kan hindre klimakaos

Sist oppdatert:
Vinterens mildvær er trolig resultat av klimaendringer, mener ekspertene. Onsdag trer Kyoto-avtalen i kraft.

- Kyoto-protokollen er ikke løsningen på klimaproblemet, men vi feirer en viktig klimapolitisk seier og milepæl når Kyoto-protokollen trer i kraft i dag. Avtalen blir folkerettslig bindende for de 141 landene som har sluttet seg til den, forteller CICERO-direktør Pål Prestrud.

CICERO - Senter for klimaforskning er en stiftelse tilknyttet Universitetet i Oslo.

Kyoto-avtalen trer i kraft i dag og markeres over hele verden. Også i Norge skal det markeres at det nå har kommet i stand en internasjonal, forpliktende klimaavtale. På Stortinget holder SV og Fremskrittspartiet et felles klimaseminar. Om de to partiene blir enige om en felles politikk, er en helt annen sak.

Skritt i riktig retning
På hjemmesiden til CICERO skriver Pål Prestrud at Kyoto-protokollen er et viktig første skritt i retning av et mer forpliktende framtidig klimaregime.

- Det er godt gjort å få på plass et så komplisert internasjonalt regelverk med tilslutning fra så mange land på et område som har så stor betydning for både nasjonal og global økonomi. Klimaspørsmålet har betydning for hverdagen til millioner av mennesker, og uten Kyoto-protokollen ville vi kommet mye senere i gang med å tilegne oss praktiske erfaringer og lærdom om hva som kan fungere godt eller dårlig i det internasjonale klimasamarbeidet, mener Prestrud.

- Bør bli flaggdag!
I et brev til kommunalministeren krever Naturvernforbundet Hordaland at 16. februar nå blir offisiell flaggdag i Norge.

- Når Kyoto-avtalen trer i kraft i dag, er det en av de største og viktigste begivenheter i moderne tid. Avtalens mål er å få bukt med de menneskeskapte klimaendringene som truer eksistensen til millioner av mennesker. Avtalen markerer en nødvendig kursendring og er et første skritt på veien mot en betydelig reduksjon i de globale utslippene av klimagasser. Denne milepælen er en flaggdag verdt, mener lederen i Naturvernforbundet Hordaland, Tom Sverre Tomren.

- Må redusere mer
FNs klimapanel har uttalt at de totale utslippene av klimagasser må reduseres med 50 prosent, dersom man skal unngå de farlige klimaendringene.

- Kyotoavtalen er langt fra god nok. Det viktige er likevel at vi nå har fått etablert et internasjonalt avtaleverk som det kan bygges videre på, sier Tomren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere