*Nettavisen* Nyheter.

La journaler i container

Fysioterapeutens pasientopplysninger havnet i en container midt i Oslo. Han slipper unna med å kjøpe nytt arkivskap.

19.02.07 18:25

Fylkeslegen konkluderer i sin gransking med at fyrsioterapeuten har brutt regelverket for oppbevaring av pasientjournaler, går det fram av et brev fra Helsetilsynet i Oslo og Akershus til fysioterapeuten.

Men som tilsynsmyndighet mener Fylkeslegen likevel ikke at det er formålstjenelig å opprette en formell tilsynssak.

- Det blir ikke gitt noen administrativ reaksjon mot den privatpraktiserende fysioterapeuten, opplyser assisterende fylkeslege i Oslo, Ketil Kongelstad til Nettavisen

Åpen container
Det var i romjula at mellom 500- og 600 dokumenter ble funnet i en åpen sprinkelcontainer av en person i Oslo sentrum. Dokumentene inneholdt personopplysninger som navn, adresse, personnummer, bokommune, diagnose og dekningsgrad, og var kopier av refusjonskrav fra en privatpraktiserende fysioterapeut.

Ovenfor Nettavisen forklarte den aktuelle fysioterapeuten at det var skjedd en glipp.

En praktikant skal ha fått beskjed om å kaste papirene i makuleringsmaskinen, og deretter kastet disse i den åpne søppelkassen, der det ellers ligger ledninger og annet spesialavfall.

Flere mangler
Bydelsoverlegen i Oslo kommune ba om en redegjørelse i saken, og sendte den videre til Fylkeslegen.

I tillegg til papirene som havnet i containere , avdekket et tilsynsbesøk hos fysioterapauten at personsensitive opplysninger ikke ble oppbevart i låsbare skap og at personsensitive opplysninger på dataskjermen ikke var sikret mot at uvedkommende kunne få tak i disse.

Arkiv og makulering
- I etterkant av at Oslo kommune hadde tilsyn hos vedkommende, mottok vi en redegjørelse fra fysioterapeuten. Han opplyste om at medisinske opplysninger skal oppbevares i et nytt og låsbart arkivskap, og at han har sluttet seg til en ordning hos vaktmestertjenesten i bygget for makulering av sensitive opplysninger, sier Kongelstad.

Fysioterapeuten opplyser også at det er innført rutiner både for nøkler og nedlåsing av dokumenter for å hindre at uforstående kan få innsyn i personsensitiv dokumentasjon.

Kongelstad mener at Oslo kommunes forarbeid ved sitt tilsyn og de tiltak som fysioterapeuten nå selv gjennomfører, er nok til at de ikke vil gå videre med saken.

At en dokumentbunke med sensitive paisentopplysninger lå åpent tilgjengelig for folk midt i Oslo, får altså ikke noen konsekvenser?

- Nei, kommunens oppfølging av dette at har lukket de avvik fra regelverket som er . Men vi har bedt fysioterapeuten vise at han innfører de tiltakene han sier han skal, sier Kongelstad.

Er dere trygge på at dette ikke skjer igjen?

- Med de systemene som er skissert, er vi rimelig trygge på det. Så får vi ta høyde for menneskelig svikt. Det virker som om det er tatt nødvendige tiltak for at det ikke skal skje igjen, sier Kongelstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.