RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AN/Øyvind Johansen)

Lå med alvorlige brudd i sju måneder

Sist oppdatert:
Kvinne (88) ble liggende med bekkenbrudd, lårhalsbrudd og vevskader på sykehjem, men skadene ble ikke oppdaget før etter sju måneder.

Da hadde bruddene grodd feil sammen.

- Jeg blir kvalm av å tenke på hvor vondt hun har hatt det, sier datteren (63), til den 88 år gamle kvinnen, til Avisa Nordland.

Datteren er selv operasjonssykepleier og rystet over behandlingen moren har fått.

Den sterkt pleietrengende 88-åringen er uten stand til å kommunisere, og kunne derfor ikke verbalt, eller på andre måter, fortelle om smertene.

Dødende

Siden hun ble rammet av slag for fem år siden, har den 88 år gamle kvinnen bodd på Furumoen sykehjem i Narvik.

Ifølge sykehjemmets forklaring til Helsetilsynet hadde kvinne pådratt seg de omfattende bruddskadene etter at hun hadde glidd ned fra toalettet.

Da hun ble undersøkt på sykehuset, anså vakthavende lege henne som dødende.

Da Helsetilsynet i Nordland ba om dokumentasjon fra sykehjemmet kom det fram at 88-åringen hadde falt ut av sengen ved to anledninger, i tillegg til minst to andre tilfeller der hun hadde falt i gulvet fra sittende stilling.

36 klager

Denne saken er bare en av 36 klager på behandling av inneliggende pasienter i heldøgns institusjoner som Pasient- og brukerombudet. De fleste klagene dreier seg om bruddskader på eldre som ikke oppdages av ansatte ved sykehjemmene.

Saken om 88-åringen med de omfattende bruddskadene, er en av de verste skadesakene Pasientombudet i Nordland har mottatt det siste året.

- Ikke god nok kvalitet i sykehjemmene

Pasient- og brukerombudet i Nordland, Inger Marie Sommerset, omtaler slike saker som tragisk.

- Det er ikke god nok kvalitet i sykehjemmene. Vi skal ikke oppleve liggesår, bruddskader, underernæring eller at eldre dopes ned, selv om det ikke er verre i Nordland enn i andre fylker, sier Sommerset.

Hun påpeker også at hun tror det er store mørketall.

- Jeg tror det er mange som ikke våger å klage, de er redd for at det skal få konsekvenser, sier Sommerset.

- Har gjennomgått våre rutiner

Enhetsleder Kari Plener ved Furumoen sykehjem i Narvik viser til taushetsplikten, og vil ikke kommentere den konkrete saken om 88-åringen ved sykehjemmet.

- Det jeg kan si er at vi har gjennomgått våre rutiner for å unngå at dette skjer på nytt. Vi har diskutert grundig med personalet for å unngå at slike ting skjer. Men vi kan ikke garantere at eldre ikke får bruddskader, sier Plener.

Hun vil ikke kommentere at familien til 88-åringen har leid inn privat sykepleier for å se til moren - på et offentlig sykehjem.

- Vi kan være enige om at bemanningen i sykehjemmet burde vært bedre, men ellers har jeg ingen kommentar, sier Plener.

Les flere nyheter fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere