*Nettavisen* Nyheter.

Lærere støtter ikke psykisk syke barn

Foto: (Foto: Shutterstock)

En ny rapport viser at barn med betydelige psykiske plager ikke blir fanget opp.

(SIDE2): De får verken støtte fra lærere eller blir fanget opp av helsevesenet, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Den nye rapporten «13 -15-åringer fra vanlige familier i Norge – hverdagsliv og psykisk helse» viser at bare 17 prosent av ungdommene med betydelige emosjonelle plager har vært i kontakt med fagpersonell for plagene. I rapporten ser man også klare sammenhenger mellom ungdoms psykiske helse og hvordan de har det i familien, på skolen og i fritiden.

Angst og depresjon
Rapporten viser at 13 prosent av ungdommer mellom 13 og 15 år er så plaget av symptomer på angst og depresjon at de trenger behandling.

Ungdommene som har betydelige psykiske plager har i liten grad kontaktet allmennleger i forbindelse med trivselsproblemer, emosjonelle plager, utagerende atferd og annet. Også spesialisttjenestene når i liten grad ut til ungdom med psykiske plager. Bare 17 prosent av ungdommene med betydelige psykiske plager har vært i kontakt med psykisk helsevern de siste 12 månedene, skriver fhi.no.

- Det er en sterk sammenheng mellom den sosiale støtten ungdommene får fra foreldre, lærere og venner og deres trivsel og fungering. Dette tyder på at det er mulig og svært viktig å forebygge at ungdom utvikler psykiske plager ved å sørge for at både ungdom og familiene deres har gode sosiale nettverk rundt seg, sier forsker Maren Helland.

Rapporten baserer seg på besvarelser fra om lag 900 13-15 åringer og foreldrene deres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.