RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lagde pass for terrorister

Sist oppdatert:
En arabisk mann med tilknytning til terror-nettverket al-Qaida har dukket opp som asylsøker i Norge.

Det har Politiets sikkerhetstjeneste har varslet regjeringen, melder TV 2 Nyhetene.

Bare to dager etter terror-angrepet på World Trade Center raidet politiet et hus i Rotterdam. Fire personer ble arrestert og senere dømt for å planlegge sprenging av den amerikanske ambassaden i Paris.

En femte person som hadde samme adresse som de pågrepne, men som stakk av før pågripelsen, reiste i skjul til Norge hvor han søkte asyl under falskt navn. Ingen visste da at dette er samme mann som har produsert falske pass for al-Qaida-nettverket.

Mannen har imidlertid tilstått å ha produsert falske pass for en terrorgruppe i Nederland, og sitter varetektsfengslet i Norge for sjuende måned på rad.

Tatt på fingeravtrykk
Fingeravtrykkene avslørte mannen.

- Gjennom Schengen-systemet ble han identifisert på fingeravtrykk, og ble dermed knyttet til denne saken, sier Arnstein Øverkil, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Asylsøkeren tilstod - og den norske regjeringen ble umiddelbart varslet av PST.

- Laget falske pass
- Mannen er dømt for stort dokumentfalsk, pass, førerkort, etc. I den samme organisasjonen deltok det personer som også er dømt for forberedelse av terror, blant annet forberedelse på sprening av den amerikanske ambassade i Paris, sier Øverkil.

Mannen sitter nå i norsk varetekt for brudd på utlendingsloven, noe han har gjort siden januar i år. Og her blir han sittende.

- Misbruker asylinstituttet
Politiet får ikke sendt ham tilbake verken til Nederland eller det mulige hjemlandet Algerie. Øverkil mener det faktum at mannen har søkt asyl er misbruk av asylinstituttet.

- Dette er et eksempel på at en person etter å ha drevet kriminell aktivitet i Europa, kommer hit og søker en slags nødhavn i ly av asylinstituttet, sier Øverkil.

Problemet er at ingen vet hvem mannen egentlig er - eller hvor han kommer fra. Politiet har prøvd å sende ham til Algerie helt siden januar, men har ennå ikke fått svar på sine henvendelser. Mannen har operert med minst 3-4 aliaser.

- Han har fått negativt avslag på sin asylsøknad og vi jobber nå med å framskaffe et reisedokument slik at vi kan sende han ut av landet, sier Roar Hansen i Politiets Utlendingsseksjon.

Dermed blir mannen som produserte falske pass for terror-nettverket, sittende i norsk varetektsfengsel helt til mannens identitet blir endelig klarlagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere