Gå til sidens hovedinnhold

Lagde stressanalyse av partilederne

Et tysk selskap har analysert stressnivået til norske partiledere under årets valgkamp.

- Bare to politikere viste klare tegn til stressrelaterte følelser (sinne og sorg). De var Bjørnar (Moxnes i Rødt) og (Audun) Lysbakken (SV), konstaterer psykolog Dr. André Weinreich i tyske Emolyzr, som har gjennomført analysen.

Weinreich har analysert NRKs opptak av partilederdebatten i Arendal ved hjelp av programmet Shore, som analyserer ansiktstrekk. Du kan se en video nederst i saken som viser hvordan Shore fungerer.

Artikkel fortsetter under video.

Du kan lese Nettavisens analyse av debatten i Arendal her: Jonas Gahr Støre klar vinner av partilederdebatten

Sinnataggen

Sinnataggen under denne debatten, var i følge Weinreich, Bjørnar Moxnes, tett fulgt av Audun Lysbakken. Moxnes viste sinne 40 prosent av tiden han ble vist på skjermen.

Stressnivå
1 til 100 %
Audun Lysbakken (SV)
80
Bjørnar Moxnes (Rødt)
70
Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
50
Knut Arild Hareide (KrF)
30
Erna Solberg (H)
20
Une Aina Bastholm (MDG)
20
Siv Jensen (Frp)
10
Jonas Gahr Støre (A)
10
Trine Skei Grande (V)
10

- Han er stresset, men innenfor det akseptable. I tillegg viste han tegn til glede 14 prosent av tiden. Dette beskytter han fra å utvikle stressrelaterte skader. Likevel kunne han ha godt av noen fridager, sier Weinreich.

Det kan her legges til at analysen er betalt av turistforeningen i Estland, som gjerne vil ha de norske politikerne på ferie i landet.

- Innøvd?

- Erna, Une, Siv, Jonas og Trine viste nesten ingen signaler på tristhet. Knut og Erna viste nesten ingen stressrelaterte følelser, konstaterer Weinreich og fortsetter:

- Knut, Erna, Une og Trygve viste mye følelser av «overraskelse». «Overraskelse» i denne sammenhengen kan bedre forstås som «jeg er ikke skyldig», og kanskje har ansiktsuttrykket blitt innøvd i et forsøk på å virke harmløse, sier psykologen.

- Mest i balanse

Trygve Slagsvold Vedum er politikeren som er mest i emosjonell balanse. Han viser mye både sinne og sorg, men også lykke.

- Fra et emosjonelt perspektiv så synes han å være mest i balanse, og åpen for nye opplevelser, men dataene er svake da vi bare hadde ham på skjermen i noen sekunder, sier Weinreich.

Se video under av hvordan stressanalysen fungerer:

Les også

Følg valgdagen direkte

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken