Gå til sidens hovedinnhold

Lagde verdens største DNA-molekyl

15 000 seigmenn og 700 tannpirkere gikk med da elever i Hedmark torsdag laget verdens største DNA-molekyl.

Rekorden ble satt på Oppfinner-, teknologi- og designmessen som torsdag og fredag går av stabelen i Kirkenær i Grue kommune.

- En politimann målte molekylet til hele 95,8 meter, og vi skal nå søke om å få rekorden registrert i Guinnes rekordbok. Den gamle rekorden er på 47 meter, så den slo vi med solid margin, forteller prosjektleder for oppfinnermessen, Einar Korbøl, til TV 2 Nettavisen.

Lov å smake
300 skolebarn deltok i rekordforsøket, og heldigvis var det også lov å spise noen av seigmennene.

- En DNA-kjede består av fire farger, mens seigmennene kommer i fem ulike farger. De grønne skulle vi ikke bruke i molekylet, så dem var det bare å putte i munnen, humrer Korbøl.

Oppfinnermessen i Grue samlet torsdag rundt 700 barn fra barneskoler i hele Hedmark.

Egge-reddere
Elevene var på forhånd blitt invitert til å delta i flere konkurranser, og egne oppfinnelser av alle slag var også hjertelig velkomne.

I grenen eggfall ble barna oppfordret til å lage en anretning som kunne få et egg til å tåle et fall på ti meter. Kreative krefter hadde laget både fallskjermer og ballonger, og bare en fjerdedel av eggene gikk i knas da de traff bakken.

Nyskjerrigper
Andre oppgaver var produksjon av vannluftrakett og design av hatt med tilhørende sko.

Oppfinnermessen er et samarbeidsprosjekt mellom Grue kommune og blant annet Norsk Forskningsråds Nysgjerrigper-prosjekt.

- Dette er femte gang vi arrangerer en slik messe. Målet er å få til en landsdekkende oppfinnermesse, sier Korbøl.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar