I over fire år har filmskaper Nina Grünfeld fulgt Alexia Bohwim. Tanken var å følge henne i minst ti år til, for så å lage en kinodokumentar om det å leve et annerledes liv.

Det er godt mulig at kinodokumentaren fortsatt vil bli lagd. Men i mellomtiden kan du følge Bohwim i en dokumentarserie på TV 3, som vil bli sendt i syv deler og har fått navnet «Alexia vs. verden».

- Det har vært et krevende prosjekt, men samtidig veldig spennende. Jeg er egentlig ikke så opptatt av Alexia i seg selv, men heller hvordan vi andre i samfunnet reagerer på et menneske som henne. Er det mulig å få aksept for å leve et annerledes liv i Norge, slik som Alexia gjør, spør Grünfeld, og fortsetter:

- Norge er fremdeles et trangt samfunn. Vi liker å tro at vi er så åpen for mangfold, men er vi egentlig det? I vårt homogene og egalitære samfunn, er det plass til Alexia? Min opplevelse er at det ikke er det. Kanskje er dette baksiden ved Gerhardsens dugnadssamfunn, nemlig at det kanskje ikke er plass til å være annerledes.

- Nordmenn liker grenser

Bohwim (48) er forfatter og blogger. Hun er frittalende og kontroversiell, og lever godt med at folk lar seg provosere av uttalelsene hennes. Som forfatter av bøkene Frognerfitter (2008), MILF (2010) og Golddigger (2012), har Bowhim lenge skapt overskrifter for sine meninger om alt fra livet på Frogner til kjønnsroller og feminisme.

For TV-seerne, kan Bohwims hverdag lett oppfattes som kaotisk. Hun kjefter, ler og gråter litt om hverandre. Allerede i episode én får vi være med henne til legen, hvor hun er åpen om at hun har hatt tunge perioder i livet.

- Alexia har utvilsomt levd et turbulent liv. Hun har et voldsomt temperament og står ofte i konflikter. Det er mye dramatikk, alt er veldig voldsomt. Hun er veldig sint, veldig glad, veldig forelsket. Veldig alt, sier Grünfeld.

- Hva er det med Bohwim som gjør at du vil karakterisere livet hennes som annerledes?

- Det er sammensatt, men kort oppsummert så er hun grenseløs. Det liker vi ikke i Norge, vi er glad i grenser. Så når noen lever et grenseløst liv, er det vanskelig for oss å akseptere det, sier Grünfeld, og fortsetter:

- Spørsmålet jeg ønsker å stille TV-seerne er «hvordan ønsker vi å forholde oss til et menneske som utfordrer sosiale relasjoner på den måten hun gjør?» Selv sier Alexia at hun er verdens mest ensomme menneske, og det er ikke lett for nordmenn flest å identifisere seg med henne. Men kanskje kan vi alle finne små biter av Alexias personlighet som vi selv kan identifisere oss med? Mange av oss har nok en liten Alexia i oss på flere måter, men da i mindre doser, noe som gjør at livene våre blir lettere å leve.

- Narsissist med empati

Ønsket om å bli sett og hørt, har alltid vært til stede hos Bohwim. Opp gjennom årene har hun stilt opp halvnaken i flere magasiner, og hun er heller ikke redd for å vise seg frem på bloggen sin.

Selv beskriver hun seg selv som «en narsissist med empati». Grünfeld mener narsissisme og behovet for selveksponering, er et svært aktuelt tema i dag.

- Dagens internett- og mediesamfunn trigger narsissismen i hver enkelt av oss, og spesielt i dem som har en personlighet som Alexia. Hvordan vil livene til dagens unge bloggere se ut når de er på Alexias alder?

Grünfeld forteller at hun har kjent Bohwim siden ungdomsskolen.

- Jeg tror det er noe i henne og hennes liv som trigger min nysgjerrighet rundt hva som skal til for at man kan oppnå endring, sier Grünfeld og fortsetter:

- Alexia er en kvinne som nekter å forandre seg. Hun sier at hun vil være et barn og at hun kjeder seg når hun gjør voksenting, som å spise middag eller betale regninger. Jeg tror aldri Alexia vil få et A4-liv, men det er klart at livet hennes kunne kunne blitt enklere om hun selv ønsket det, men det vil hun ikke. Det har jeg lært. Ikke alle ønsker å oppnå endring, selv om tilværelsen er utfordrende og vanskelig. Men på den annen side, så har Alexia mye moro også.

Nervøs

Regissøren innrømmer at det har vært en krevende prosess. Hun har klippet bort mye materiale som kanskje kunne vært god TV, men som ikke har vært relevant for prosjektet.

- Jeg har vært, og er fortsatt, nervøs for hvordan Alexia vil oppfattes av TV-seerne. Vi har forsøkt å klippe henne med kjærlighet og humor, med mål om at seerne skal kunne forstå henne og kanskje bli litt glad henne.

- Bohwim sier selv at mange mener hun bør beskyttes mot seg selv, har du tatt på deg den rollen som regissør?

- Alexia har full samtykkekompetanse og vet godt hva hun er med på. Når det er sagt, så har jeg klippet bort mye materiale. Men jeg ønsker jo at publikum skal sitte igjen med følelsen av det skal være rom for å være annerledes i samfunnet. For hvem er det egentlig som bestemmer at noen bør beskyttes mot seg selv? Hvem er det som har makt til å tre inn og være overformynder i andres liv?

- Jeg er ærlig

Selv om et av formålene med dokumentarserien har vært å normalisere det unormale, er ikke Grünfeld i tvil om at mange TV-seere vil oppfatte Bohwim som kontroversiell og annerledes.

Selv sier Bohwim at hun ikke skjønner hvorfor.

- Jeg skjønner bare ikke hva som er så kontroversielt med mitt liv, jeg skjønner det ikke! Jeg er ærlig og sier ting som det er, og hvis det er å være kontroversiell så håper jeg vi går en svært ukontroversiell tid i møte, sier Bohwim til Nettavisen.

Hun er likevel glad Grünfeld ønsket å lage en dokumentar om henne.

- Jeg har jo mange ganger opplevd at folk ikke ønsker at jeg skal komme til orde, så det er fint at Nina ville lage denne dokumentaren. Det har vært gøy, men krevende. Vi har vært uenig om mye, men samtidig ville jeg aldri sagt ja til dette hvis det ikke var Nina som hadde spurt, sier Bohwim.

- Norge er et smiskete land

Bohwim sier at hun er vant til at folk mener at hun bør beskyttes mot seg selv.

- Det er jo noe jeg har hørt mange ganger, men jeg tenker vel egentlig heller at det er vi som tør å tenke utenfor boksen som bør beskyttes mot slike uttalelser. Jeg finner det krenkende og motbydelig, men jeg ler av det.

- Skjønner du at noen kan bli provosert av uttalelsene dine i media og på bloggen?

- Nei. Jeg er bare ærlig. Jeg gjør noe så unorsk som å si til folk, rett i ansiktet deres, at jeg ikke liker dem - før jeg baksnakker dem. Norge er et smiskete land, hvor alle liksom skal være venner, sier Bohwim, og avslutter:

- Nina har jo også sagt til meg at jeg kan få et lettere liv hvis jeg mener litt mindre og er venner med flere, men det passer meg midt i ræva.

Serien om Alexia Bohwim har premiere på TV3 tirsdag 12. juni klokken 22. Den kan også ses på Viafree. Se promo her: