RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lakseavføring fyller fjord

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hardangerfjorden gror til og oppdrettsnæringen får skylden.

(iBergen.no) Norsk institutt for vannforskning (Niva) gir oppdrettsnæringen skylden for at Hardangerfjorden gror til.

Overgjødsling
Spillfôr og avføring fra oppdrettsfisk kan føre til at fjordene gror til og dermed truer fisk og bunndyr. Utslippene av nitrogen i Hardangerfjorden fra oppdrettsnæringen var 3,5 ganger høyere i 2005 enn i 1993, og oppdrettsnæringen står i dag for nesten halvparten av nitrogentilførselen til fjorden, skriver Bergens Tidende.

- For første gang har NIVA konkludert klart med at utslipp av spillfôr og avføring fra oppdrettsnæringen virker inn på miljøet i fjorden, sier seniorforsker Jarle Molvær i Norsk institutt for vannforskning til BT.

«Grønske» skaper problemer
Nitrogen er det viktigste gjødselsstoffet for det som i dagligtalen blir kalt «grønske» i sjøen. Dette består av lange trådalger som er i sitt ess om sommeren. For stor algevekst kan føre til at oksygenet i sjøen blir brukt opp - dårlig nytt for bunndyr og fisk i fjordene.

NIVA undersøkte Hardangerfjorden i fjor sommer på oppdrag av Statens Forurensningstilsyn (SFT). Undersøkelsen fant at økningen i menneskeskapt tilførsel av nitrogen og fosfor etter all sannsynlighet har en stor del av skylden for den dårlige tilstanden i sjøvegetasjonen. SFT vurderer nå ifølge Bergens Tidende å pålegge oppdrettsnæringen å kartlegge omfanget og konsekvensene av utslippene.

Les flere nyheter hos iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere