RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

Laksehandler jukset for millioner

Sist oppdatert:
Da markedsprisen for laks falt under EU's minstepris, ble bergensfirmaet kreativ med regnskapene.

Det tidligere styremedlemmet må nå i fengsel for milliontriksingen, etter at Bergen tingrett fredag dømte ham for særlig skjerpende regnskapsovertredelse.

Refunderte differanse
Sammen med den nå avdøde daglige lederen, drev 39-åringen en snedig eksportvirksomhet under bordet. Fiskeeksportøren kjøpte inn laks fra norske fiskere og solgte fangsten videre til kunder i utlandet, hovedsaklig i Danmark og Frankrike. Men med EU's regler om minstepris på laks, ble det vanskelig å selge med profitt da markedsprisen ble lavere en minsteprisen. De to bergenserne kom da opp med en finurlig plan.

Kundene fikk tilbud om å kjøpe til minstepris, men skulle få tilbakebetalt differansen mellom minsteprisen og markedsprisen via et annet firma, som bergenserne opprettet ene og alene for å jukse med regnskapene. I 2001 hadde det fiktive firmaet refundert 5,3 millioner til sine utenlandske kunder, selv om de hadde overfakturert for åtte millioner kroner. Årsaken til at ikke alle pengene ble refundert, var at flere kunder ble lei av det langdryge opplegget til bergensfirmaet og istedet lot være å betale penger de skyldte dem for leveranser, slik at det gikk opp i opp.

Søkte lån med falske regnskap
Opplegget gjorde at regnskapene til laksehandleren så langt bedre ut enn de i virkeligheten var. På det grunnlag søkte firmaet Handelsbanken om fornyet tillit da de skulle reforhandle kredittbetingelser på 14 millioner kroner.

39-åringen var selv svært delaktig i å få avdekket forholdene i firmaet. I 2003 leverte han en redegjørelse for bedriften til Handelsbanken, som avslørte flere mislighold i regnskapene. Redegjørelsen fikk en sentral rolle i den påfølgende politietterforskningen, som førte fram til tiltale mot 39-åringen. I tillegg erkjente han i stor grad de faktiske forhold, både til politiet og under rettssaken forrige uke.

Presset av daglig leder
Tingretten mente 39-åringen trolig har vært under betydelig press fra den nå avdøde daglige lederen. I etterkant av firmaets konkurs, har mannen fått problemer i arbeidslivet og blitt sparket fra en regnskapsjobb da hans nye arbeidsgivere ble kjent med laksesvindelen.

Nå må han i fengsel i fire måneder, etter at tingretten dømte ham til ett års fengsel, hvorav åtte ble gjort betinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere