*Nettavisen* Nyheter.

Lammer flytrafikken i sør

Det er full stans på både Gardermoen, Torp, Fagernes og Kjevik etter at flygelederne ved kontrollsentalen på Røyken sykmeldte seg i protest mandag formiddag.

27.09.04 14:58

Alle ankomster og avganger med fly til Oslo Lufthavn Gardermoen, Sandefjord lufthavn Torp, Kristiansand Lufthavn Kjevik og Fagernes lufthavn Leirin er innstilt inntil videre, opplyser Avinor i en pressemelding.

- Det er stans i flytrafikken fordi luftrommet over Sør-Norge er stengt. Stengningen skyldes at flygeledere ved kontrollsentralen i Røyken har sykemeldt seg, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Asle Skredderberget/TV 2

La ned arbeidet i protest

Ifølge Kobro sykmeldte flygelederne seg med umiddelbar virkning ved 10.45-tida mandag da de fikk vite at Avinor-ledelsen har valgt Sola flyplass utenfor Stavanger som lokaliseringssted for Kontrollsentral Sør.

- Ingen her er sykmeldt, men de jobber ikke operativt. Dette er ikke en aksjon, men det er enkeltindivider som har funnet ut at de ikke kan jobbe videre. At det skjer med mange samtidig, skyldes at vi jo har fått den samme beskjeden, sier tillitsvalgt for flygelederne i Røyken, Bendik Heggelund, til NTB.

Blir innstillingen vedtatt av styret i Avinor 6. oktober, betyr det at Røyken-anlegget nedlegges.

Kobro anbefaler alle reisende som planlegger å reise til eller fra Gardermoen mandag om å ta kontakt med sitt flyselskap.

- De må ta kontakt med flyselskapet sitt, det er dem de må forholde seg til akkurat nå. Vi vil løpende holde flyselskapene orientert om utviklingen, sier Kobro, som ikke har noen indikasjoner på hvor lenge aksjonen kan komme til å vare.

Folk på flyplassen TV 2 Nettavisen har snakket med, har kun fått beskjed om at flyplassen er stengt på grunn av streik, og at mer informasjon vil bli gitt seinere.

Hjelpeapparat

Administrerende direktør Randi Flesland i Avinor sier til TV 2 Nettavisen at den lokale ledelsen ved Røyken-anlegget når gjør hva de kan for å få flytrafikken igang igjen.

- Vi jobber lokalt i forhold til å få folk tilbake på jobb, og har også et hjelpeapparat til stede for å hjelpe de som sliter med denne beslutningen om å legge Kontrollsentral Sør til Sola fra 2008, sier hun.

Ifølge Flesland vil fly som allerede er i lufta, bli tatt ned på vanlig måte på Torp og Gardermoen, men ingen fly får lov tll å ta av.

Ingen andre kontrollsentraler i Norge kan ta over ansvaret til Røyken-anlegget på så kort varsel. Det betyr at Avinor er helt avhengige av at de ansatte i Røyken vender tilbake til arbeidsplassen sin for å få gjenåpnet Gardermoen og Torp.

Avinor-sjefen vil ikke spekulere i når flytrafikken kan være igang igjen.

- Vi jobber for å få trafikken igang igjen så fort som mulig, sier hun.

TV 2 Nettavisen følger saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.