RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lancet: - Vi ble ikke advart

Redaktør i «The Lancet», Richard Horton, nekter for at de ble advart mot Jon Sudbøs skandaleartikkel og hevder den var nøye gjennomgått.

15. oktober 2005 trykket verdens mest anerkjente medisinske tidsskrift, «The Lancet» artikkelen til forsker Jon Sudbø. Forrige uke innrømmet den internasjonalt anerkjente norske forskeren at datagrunnlaget for artikkelen var oppdiktet og bløff fra ende til annen.

Kontrollert av fire forskere
Artikkelen har knust Jon Sudbøs fremtid som forsker, den truer Radiumhospitalets renommé og kan bli en svært pinlig affære for «The Lancet». Overfor TV 2 Nettavisen bekrefter visepresident Michael Thun i American Cancer Society at han nektet å skrive en leder til artikkelen, da han mente det var for mange ubesvarte spørsmål han ikke fikk svar på. Han skal også ha advart tidsskriftet mot å trykke artikkelen.

Dette tilbakeviser redaktør i «The Lancet», Richard Horton, overfor TV 2 Nettavisen.

- Dere må ha blitt ført bak lyset. Sudbøs artikkel ble kontrollert av fire forskere innen området før den stod på trykk. Som følge av tilbakemeldinger herfra ble artikkelen omskrevet to ganger. Dette er en helt normal prosess før publisering, sier Richard Horton og legger til:

- Det slo oss aldri at artikkelen var fabrikkert.

Nekter for feil
Horton sier at den eksterne gjennomgangen fra de fire internasjonalt anerkjente forskerne gav de svarene «The Lancet» trengte.

- Artikkelen stod svært godt alene. Derfor trengte vi ingen leder, sier redaktøren.

Mannen som oppdaget jukset på fem minutter, professor i medisin Lars Vatten ved NTNU, sier til TV 2 Nettavisen at artikkelen burde vært gjennomgått av norske forskere i forkant. Dette ble aldri gjort og Vatten mener «The Lancet» har gjort en grov feil.

- En norsk forsker ville straks sett at det var noe muffens med artikkelen, sier han.

Dette tilbakeviser redaktør Horton på det sterkeste.

- Jeg forsøker alltid å få kommentarer fra forskjellige spesialister fra hele verden, og ikke fra landet hvor forskeren jobber. Det kan føre til partisk vurdering, sier Horton.

Han forteller at artikkelen også gjennomgått av statistiske eksperter. Før artikkelen kom på trykk, kom de med noen innvendinger, men disse ble ordnet opp og resultatet var ifølge redaktøren oppklarende og tilfredsstillende.

Vil trekke artikkel
Alt ligger nå an til at «The Lancet» trekker artikkelen i neste utgave. Dette betyr at de må trykke informasjon om at man skal se bort fra Sudbø og hans medforfatteres artikkel fra 15. oktober i fjor.

- Jeg har bedt om en skriftlig redegjørelse fra Radiumhospitalet i Norge. Den bør komme til meg innen utgangen av arbeidsdagen i dag. Vår neste utgave går i trykken i morgen klokken 16 og kommer ut på lørdag. Jeg er forberedt på å trekke artikkelen, men jeg trenger en bekreftelse, sier Horton.

Så langt har han kun hatt muntlige samtaler med ledelsen ved Radiumhospitalet. Horton har også forsøkt å kontakte Jon Sudbø direkte, men har så langt ikke fått noen tilbakemeldinger fra ham.

- Kommer dere til å anmelde Sudbø som følge av avsløringene ?

- Vi har hatt en eller to lignende episoder tidligere. Da har vi ikke gjort det. Så det vil jeg eventuelt overlate til norske myndigheter og ønsker ikke å bli innvolvert i det, sier redaktøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere