*Nettavisen* Nyheter.

Lang kø for vaksine

Foto: Trond Lepperød

Tålmodige kvinner med store mager ventet i en time på å få sin vaksine mot svineinfluensa.

29.10.09 18:30

TØYEN, OSLO (Nettavisen): Vaksineringen av svineinfluensapandemiens risikogrupper er i full gang rundt om i landet. Nettavisen var på plass da bydel Gamle Oslo startet med de gravide torsdag.

Lurer du på hvor langt vaksineringen er kommet der du bor? Se oversikt her.

Hentet stoler
Allerede en time før det nye vaksinasjonskontoret på Tøyensenteret åpnet dørene var en håndfull gravide kvinner på plass i Hagegata 23. Like før de første ble sluppet inn, talte den langstrakte køen rundt 100 kvinner og noen støttende fedre. Bydelens folk kom med stoler til ventende med bekkenløsning. Et par jenter fra Operasjon Dagsverk på Tøyensenterets torg fikk god omsetning på sine boller og kaffe. Mange forbipasserende stoppet opp og undret seg over den lange køen. En kvinne og en mann som åpenbart ikke tilhørte kategorien gravide forhørte seg også om en plass i køen. Det tok ikke lang tid før de beveget seg videre. En stor plakat på inngangsdøra til vaksinasjonskontoret gjorde det klart at dagens vaksiner kun gikk til gravide.

Raskt ekspedert
Inne på vaksinasjonskontoret ventet helsesøstre og andre medarbeidere utstyrt med oransjefargede vester og spisse nåler. De ulike oppgavene var fordelt på forhånd, og de ventende kvinnene ble raskt ekspedert gjennom registrering, injeksjon og det obligatoriske kvarteret med venting etter vaksinering.

- Nesten som skolevaksinering
Blant de som var i sving var helsesøstrene Anette Slettevold og Kari Marte Føinum.

- Dette skal gå bra. Vi har trening med å vaksinere mange på én gang fra skolevaksinering, uttalte de to til Nettavisen. Tilbakemeldingene fra de som kom ut etter endt vaksinering tydet på at helsesøstrene hadde sine ord i behold. «Radig» og «effektivt» var ord som ble brukt om opplegget i bydel Gamle Oslos vaksinasjonskontor.

Var først i køen
- Det gikk veldig raskt unna da jeg først kom inn. Det var ikke noe problem, sa Anne Felde Doser til Nettavisen på vei ut. Hun var en av de første i køen.

- Jeg fikk høre at de skulle åpne klokka 11, men de begynte først klokka 12. Dermed kom jeg først i køen, forklarte hun.

- Du var ikke i tvil om at du ville ta vaksinen mot svineinfluensa?

- Det er et valg man må ta, og slik jeg ser det, er det et valg mellom to onder. Men jeg vurderer det slik at risikoen knyttet til svineinfluensaen er større enn risikoen forbundet med selve vaksinen, sa hun.

Tirsdag fikk bydelen 3000 vaksinedoser.

- I bydelen bor det 40.000 innbyggere. Det er rundt 600 gravide i første og tredje trimester. Vi har kapasitet til å sette 500 vaksinedoser hver dag, uttalte bydelsoverle Trude Arnesen til Nettavisen ondag.

Mandag 2. november fortsetter vaksineringen av andre risikogrupper i bydelen. Arnesen håper at resten av befolkningen i bydelen skal få sin vaksine fra midten av november.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

- Ja, jeg skal ta vaksinen mot svineinfluensa, sammen med den vanlige vaksinen mot sesonginfluensa, fortalte en eldre mann mens han betraktet køen av gravide som buktet seg bortover torget på Tøyensenteret.

Begge vaksinene er tilgjengelig på vaksinasjonssenteret, og ute hos fastlegene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag