Langer ut mot Andersen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Kristin Clemet høvler Dag Terje Andersens advarsel.

31.08.10 07:00

Stortingspresident Dag Terje Andersen beskylder Senterpartiets vararepresentant til Stortinget, Erlend Fuglum, for rolleblanding. Årsaken til at dette er tatt opp er at Fuglum har møtt for Stortinget, til tross for at han snart skal begynne å jobbe for det mye omtalte PR-byrået First House.

Clemet skriver på sin blogg at det i dag ikke er noen regler for stortingsrepresentantenes jobber, og habilitet knyttet til dette. Hun viser til at alle norske borgere kan velges inn på Stortinget, uansett yrke.

«De fleste som blir faste representanter, slutter å utøve sitt vanlige yrke mens de er stortingsrepresentanter, men heller ikke det er noe krav, og det er da heller ikke alle som gjør det. Bønder, for eksempel, fortsetter ofte å utøve yrket sitt så mye det lar seg gjøre ved siden av vervet som stortingsrepresentant. For vararepresentanter er det helt selvsagt at de ikke kan slutte i yrket sitt. De møter jo bare på Stortinget en gang iblant og må selvsagt kunne stå i sitt vanlige arbeid når de ikke møter på Stortinget».

Clemet påpeker videre at det ikke stilles spørsmålstegn ved habiliteten til andre yrkesutøvere enn PR-rådgivere, når det stemmes på Stortinget.

«Kan man for eksempel være bonde, samtidig som man er med og vedtar landbruksstøtten? Kan man være fagforeningspamp, samtidig som man vedtar å øke fradraget for fagforeningskontingent? Kan man være bedriftseier, samtidig som man fatter vedtak om formuesskatten? Og kan man være aviseier eller redaktør, samtidig som man bestemmer hvor stor pressestøtten skal være?», skriver Clemet.

Hun mener uansett at de største påvirkerne mot representantene på Stortinget ikke kommer fra PR-byråene, men fra de store interesseorganisasjonene som LO, Norsk Industri og NHO.

Les hele innlegget til Kristin Clemet her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.