RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Langvarig kamp mot flammene

Sist oppdatert:
Et gigantisk arbeid ligger foran brannmannskapene som kjemper mot flammene i Sveagruven. Likevel håper de at gruven skal kunne reddes.

I hele natt har brannmannskapene kjempet mot flammene i kullgruven. Flere røykdykkere er bragt opp til Svea på Svalbard. De skal arbeide på skift med å få kontroll over gruvebrannen. Det vil kreve beinhard innsats i mange dager, kanskje uker, før arbeidet er fullført.

- Nå bygger de demninger for å få ledet smeltevann over stedet der det brenner. Det ser ut som om de har fått en viss kontroll over brannutviklingen, men det vil fortsatt ta lang tid før den er slukket, sier informasjonssjef Terje Carlsen i Store Norske Spitsbergen Grubekompani til TV 2 Nettavisen.

Søndag kveld kommer et fly fra Tyskland opp med utstyr som skal brukes til demningene. Brannen startet fem kilometer inne i gruven, og trolig står omtrent en kilometer i flammer.

Opprydningsarbeidet etter slukkingen vil være svært tidkrevende, derfor vil det bli lenge til gruven kan settes i drift igjen.

Likevel har arbeiderne og gruveledelsen tro på at det skal bli mulig å jobbe der igjen når slukningsarbeidet er over.

- Stemningen her er ikke deprimert, og det er stor tro på at dette skal gå bra. Folk som er på ferie ringer fra fastlandet og sier de gjerne vil komme opp og bidra. Innsatsviljen er imponerende, skryter Carlsen.

Han har ikke oversikt over hvor mye penger gruveselskapet taper på brannen.

Det er ikke lenge siden forrige gang gruven måtte stenge; det skjedde etter dødsulykken 3. juli. Men da kunne den åpnes igjen bare noen dager senere, og de siste ukene har det vært full aktivitet i kullgruven.

Trolig startet brannen i forbindelse med at svære dreneringsrør i plast skulle sveises inne i hulen tidlig lørdag morgen. To personer ble lettere røykskadet, mens alle de 25 som jobber i gruven, ble evakuert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere