Gå til sidens hovedinnhold

Lappen ryker ikke med åtte prikker

Politiet klarer ikke å ta bilistene med åtte prikker på førerkortet.

(iOslo.no) Etter seks prikker skal man få en advarsel om at førerkortet inndras ved åtte prikker. Når så de åtte prikkene nås, sier reglene at sjåføren blir fotgjenger i seks måneder. Dette klarer imidlertid ikke politiet å håndheve, skriver Aftenposten.

Tall fra Politidirektoratet viser at bare 21 av 115 personer med åtte eller flere registrerte prikker har mistet lappen. Og de siste 94 har ingenting å frykte. Deres sertifikater kan nemlig ikke beslaglegges før de får flere prikker.

Årsaken til prikktullet er at reglene sier at politimannen som gir forelegget for forseelsen må inndra førerkortet før forelegget vedtas av sjåføren. Det betyr at politimannen må ringe opp sentralen, som må søke i datasystemet. Operasjonen er tidkrevende, og sentralen har ikke alltid kapasitet.

Dermed slipper bilistene unna. Prikkene slettes etter tre år.

Prikkproblemene stopper imidlertid ikke der. Når sjåfører blir tatt i fotoboks, bruker saksbehandleren ofte tid på å finne ut hvem som kjører bilen. Det betyr at sjåfører som skulle ha fått førerkortet inndratt, istedenfor får et forelegg på grunn av treghet i systemet.

- Det er ikke all verdens allmennprevensjon, sier politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet til avisen.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene