RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lar folk hamstre Tamiflu

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Skriver ut stadig flere resepter på influensamedisinen Tamiflu.

Apotekkjedene Apotek 1, Vitusapotek og Alliance apotekene melder om økt salg av Tamiflu på grunn av svineinfluensa-utbruddet i Mexico. Tamiflu er reseptbelagte tabletter som kan lette sykdomsforløpet hos personer som er smittet.

- Vi har merket pågangen. Det er tydelig at en del leger skriver ut Tamiflu. Dette salget er det egentlig ikke noe grunnlag for, og det er ikke i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene, sier fag- og kvalitetsdirektør Hanne Andresen i Norsk Medisinaldepot til Aftenposten.

Skal ikke brukes forebyggende
Hun gjør det klart at Tamiflu ikke skal brukes forebyggende. Mandag måtte Norsk Medisinaldepot innføre en grense for hvor mye Tamiflu hvert enkelt apotek kan bestille.

- Vi vil unngå en situasjon med hamstring, sier Andresen.

Norsk Medisinaldepot har mer enn nok Tamiflu på lager. Det samme opplyser legemiddelprodusenten Roche.

Helsedirektoratet skal i dag møte de tre apotekkjedene og Apotekforeningen for å gå gjennom de praktiske detaljene rundt eventuell distribusjon av Tamiflu.

Har 1,4 millioner doser
For tre år siden, da faren for fugleinfluensa skremte folk, meldte også apotekene om økt salg, og mange steder gikk tomme for Tamiflu.

Myndighetenes beredskapslager på 1,4 millioner doser Tamiflu ble innkjøpt i forbindelse med fugleinfluensaen. Medisinen ligger fortsatt lagret hos Norsk Medisinaldepot på Kalbakken i Oslo.

Helsedirektoratet eier de 1,4 millioner dosene og bestemmer hvor og når de eventuelt skal brukes. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere