RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lar politiet slippe kroken

Sist oppdatert:
Som det eneste politidistriktet i landet, slipper Hordaland-politiet å bruke tid på psykiatriske pasienter som slår seg vrang. Problemet var lettere å løse enn man skulle tro.

Mens resten av landet politiressurser bruker enorme mengder med tid på å hente ut psykisk syke personer fra deres hjem, kjøre dem til legevakten, sitte i timesvis og vente på legevakten, og deretter kjøre dem til sykehus, har politiet i Hordaland kvittet seg med slike krevende oppdrag.

Eneste i landet
I mai i år ble de tyngende tallene fjernet fra politiets statistikk og overført til Helse Bergen. Et eget akuttpsykiatrisk team tar seg av alle psykiatriske oppdrag i Bergen og omegnskommunene. Teamet er unikt i sitt slag, men med den suksessraten de kan vise til, er andre helseregioner begynt å snuse på tjenesten.

- Vi bortimot halverer - om ikke mer - politiets tidsbruk på slike saker. De er fortsatt med oss på enkelte oppdrag, der situasjonen er truende, men kan kjøre bort i det samme pasienten er kommet inn i ambulansen, forteller lederen for psykiatrisk transporttjeneste, Jarle Johannessen, til iBergen.no.

Håper på utvidelse
- Det er ingen tvil om at tjenesten har fristilt mye tid for oss, uten at jeg kan vise til noen tall for det. Men jeg vet at vi har hatt god nytte av det. Mitt håp er at tjenesten vil utvides til å bli døgn- og helgeåpen også, skryter seksjonsleder ved operativ seksjon, Harald Thue, ved Hordaland politidistrikt.

Gamle damer i håndjern
Politiet har ingen egen opplæring i hvordan psykisk syke skal håndteres og må stole på sine menneskekunnskaper. I psykiatriambulansen er det til enhver tid to helsearbeidere med psykiatrisk utdanning. Hittil i år har ambulansen avlastet politiet med 550 oppdrag.

- Vi synes det var ille å se gamle, demente damer i håndjern på legevakten med en politimann på hver side. Vi har 13-14 års erfaring med akutt psykiatri og har bedre forståelse for sykdommene pasientene har, avslutter Johannessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere