*Nettavisen* Nyheter.

Lar seg ikke stoppe av krisemålinger

Foto: (Foto: Berit Almendingen)

Et valgresultat for KrF på rundt sju prosent er ingen krise og bør ikke sette bom for regjeringsdeltakelse, mener statsminister Kjell Magne Bondevik.

Han medgir imidlertid at regjeringsdeltakelsen trolig er en av hovedårsakene til partiets fall på meningsmålingene.

- KrF er ikke lenger største parti, som i sentrumsregjeringen. Den gang var det Senterpartiet hardkjøret gikk ut over, sier Kjell Magne Bondevik til NTB.

Sju prosent er normalt
Han påpeker at en oppslutning på rundt sju prosent er normalnivået for KrF, selv om partiet har hatt et par glansperioder, som etter valgene i 1973 og i 1997.

Han mener opposisjonen feilaktig stempler regjeringen som et Høyre-dominert prosjekt, og at behovet for å kjøre en stram økonomisk politikk har gått hardest utover KrF og Venstre.

- Nå er optimismen tilbake i næringslivet, sysselsettingen øker. Vi må tro at de 14 månedene som er igjen før valget vil gi positive utslag, sier Bondevik.

Samarbeid fra sak til sak
Torsdag runder Bondevik 1000 dager som sjef for samarbeidsregjeringen - et navn han selv fant på, og mener er dekkende. Han har planene klare for samarbeid også i tiden framover.

Et krafttak for kriminalitetsbekjempelse vil trolig bifalles av Fremskrittspartiet. Sosialistisk Venstreparti kan lokkes med miljø og Arbeiderpartiet med fattigdomsbekjempelse. Bondevik vil gjerne fortsette som statsminister.

- Men det er jo ikke sikkert det blir tusen dager til, medgir han.

I juni ga Bondevik beskjed om at han neste høst setter punktum for sin 32 år lange stortingskarriere. Han virker nærmest lettet.

- Krig siste utvei
Som regjeringssjef i to regjeringer har Bondevik sendt norske soldater i tjeneste til Kosovo, Afghanistan og Irak. Han medgir at det har vært vanskelig.

- Jeg er ikke pasifist. Militær makt kan være nødvendig, men må alltid være aller siste utvei. Konklusjonen ble annerledes for Irak enn for Afghanistan og Kosovo, fordi alle andre utveier ikke var prøvd. Ettertiden har styrket meg i den overbevisningen, man har ikke funnet et eneste masseødeleggelsesvåpen, påpeker Bondevik.

Kritikk for tåkeprat
Da norske soldater kom hjem fra Irak, kritiserte Befalets Fellesorganisasjon regjeringen for å tåkelegge hva oppdraget egentlig gikk ut på.

- Jeg forstår kritikken, men synes den er upresis. Norge var ikke en del av okkupasjonsstyrken. Vi gikk inn i stabiliseringsstyrken etter mandat fra FN. Soldater deltar selvfølgelig i en militær operasjon, men den har hatt humanitære trekk, utdyper Bondevik.

Amerikansk etterretning har fått gjennomgå for sine Irak-rapporter. Onsdag ble det klart at Butler-kommisjonen frikjenner statsminister Tony Blair for misbruk av etterretningsmateriale før krigen mot Irak, men kommisjonen retter sterk kritikk mot den britiske etterretningstjenesten. Spanjolene sendte statsminister Jose Maria Aznar ut av regjeringskontorene og i Japan er regjeringen betydelig svekket.

- Krigsmotstanden er sunn, den bygger på en riktig grunnholdning, at krig er et stort onde. Vi fikk kritikk fra kirkelig hold fordi vi var avventende. Jeg mener det var riktig å vente til vi fikk en avklaring i FN, fordi FNs holdning var en viktig del av vårt beslutningsgrunnlag, sier Bondevik, som ikke tror velgerne hadde straffet samarbeidsregjeringen for Irak-innsatsen hvis det hadde vært valg i år.

- Vi deltar i Irak med mandat fra FN. Det er noe annet, mener Bondevik.

Gasspress

Koalisjonsregjeringer vil alltid slites i kompromisser, men Bondevik synes det går greit og skryter av regjeringens lillebror.

-Venstre har vært en viktig pådriver i miljøpolitikken og har lært meg mye.

Men presset øker. Næringsliv og lokalpolitikere vil ha gass, og de vil ha det nå. Gjerne som gasskraftverk på Tjeldbergodden og Aukra.

Bondevik sier nei til gasskraftverk uten CO2-rensing. Han tror at gasskraftsaken kan bli uhyre vanskelig også for det rød-grønne alternativet til samarbeidsregjeringen. Også på andre områder spår statsministeren tøffe tider for Ap, SV og Sp.

-De representerer en konstant usikkerhet i utenrikspolitikken og i familiepolitikken, og slites i miljøpolitikken. Dette alternativet blir mer og mer uklart. Vi kan absolutt møte trusselen, mener Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.