RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavtrykk kan ødelegge påsken

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Lavtrykk truer med å ødelegge litt av påskekosen.

- Det er kanskje litt tidlig å spå noe som helst om påskeværet, men et lavtrykk vil nok påvirke været den første delen av perioden. Alt blir veldig usikkert siden et høytrykk også kan gjøre seg gjeldende, sier meteorolog Hilde Holdhus fra Storm Weather Center til Nettavisen.

Sjekk været der du bor

Vekslende vær er stikkordet for alle som skal ha ferie her hjemme, uansett hvor i landet. Det eneste meteorologen kan se av prognosene er at det kanskje blir best i de nordlige delene.

Vanskelig å spå

- Av og til kan vi komme med et 10-dagers varsel, men det er vanskelig sånn som værsituasjonen er nå. På et langtidsvarsel ser vi etter trender som kan tyde på mer stabile værtyper, forklarer Holdhus.

- Sånn som situasjonen er nå kan jeg bare si at det blir vekslende i Sør-Norge. En fralandsvind treffer Nord-Norge og dette kan gi noe bedre vær. Det er det vi dag kan forholde oss til, sier Holdhus.

Ruskevær i Nord

Fram mot palmehelgen vil det fortsatt være litt ruskete vær i Nord. Det betyr fortsatt vinterlige forhold, snø og kanskje noen stengte veier. Snøskredfaren er stor i Troms og Vest-Finnmark, og flere veier i de to fylkene er stengt mandag morgen. Snø og isdekke på veiene gjør også kjøreforholdene vanskelig i nord.

Les mer om forholdene på veiene i Nord-Norge hos Nordlys.

Et lavtrykk over Skottland beveger seg ellers mot Norge og vil gi et mildere vær i sør.

- Værtypen vil være lik den vi har nå, men mildere. Det vil fram mot helgen bli mye vekslende vær, grått og det vil dryppe litt. Trøsten får være at det blir mer vårlig og generelt mildere fram mot helgen. Mildværet kommer også nordover etter hvert.

Stor skredfare

I dagene før påskeferien begynner for mange, melder Norges Geotekniske institutt (NGI) fortsatt om at store nedbørsmengder og ustabilt snøgrunnlag fører til stor snøskredfare. På en skala opp til fem, ligger snøskredfaren i deler av Nord-Norge på fire.

Før helgen opprettet NGI ekstra beredskap i forbindelse med den aktuelle skredsituasjonen på Vestlandet.

De er også svært urolig i forkant av påskeutfarten.

- Vi er bekymret for skredsituasjonen som er, og som høyst sannsynlig kommer til å vedvare i lang tid, sa seniorrådgiver Ketil Brattlien ved NGI til Nettavisen forrige uke.

Les også:- Vi er bekymret for snøskredfaren

Brattlien er særlig bekymret for påsken, siden det da er høytid for skiturer og skikjøring i noen av de mest rasutsatte fjellområdene.

Etter den kalde vinteren, med mye nysnø de siste ukene, gjelder advarselen om stor snøskredfare i store deler av landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere