*Nettavisen* Nyheter.

Leah vil at Fabian Stang skal se virkeligheten i kommunale boliger

I taket i denne kjelleren funnet narkotika. Utover gulvet ligger store mengder knust glass. Bjørnar Moxnes blir vist rundt i kjelleren på Sagene av beboerne Leah og Sonja Olafsen. Foto: Paul Weaver

Barnevogner og leker oppbevares i samme kjeller som det ble funnet narkotika, sprøytespisser og brukte kondomer.

24.08.15 13:07

SAGENE (Nettavisen): Leah Olafsen bor i en kommunal bolig på 76 kvadratmeter på Sagene i Oslo sammen med mann, barn og moren Sonja. Der har hun bodd de siste fem årene. Husleien hver måned er 15.000 kroner. I tillegg kommer kostnaden til strøm. For det får hun en leilighet som ifølge henne har sopp i veggene, utette vinduer, hull i taket og varmekabler som har sluttet å virke. I tillegg fungerer ikke røykvarsleren i hennes leilighet. Går brannalarmen et annet sted i bygården, hører hun ikke det.

Førsteinntrykket når du kommer inn i bakgården er en koselig og barnevennlig atmosfære. En relativt ny lekeplass med kunstgress og benker er det første vi møter. Det er når vi begynner å se litt nærmere at forfallet viser seg.

Les også: – Høyre bløffer om eiendomsskatten

Vedlikeholdsetterslep til 1,4 milliarder kroner

Boligbygg er det kommunale selskapet som eier og leier ut kommunale boliger i Oslo. I perioden 2004 til 2014 fikk Boligbygg 8,66 milliarder kroner inn fra husleie og salgsinntekter fra 10.206 kommunale boliger (antallet i 2014). Sagene bydel har flest kommunale boliger med 2105 boliger.

Boligbygg må betale utbytte, eller såkalt konsernbidrag til eier Oslo kommune. I samme tiårsperiode tok kommunen ut 3,05 milliarder i utbytte fra Boligbygg. I en rapport for 2014 opplyser selskapet at overføringskravet fra selskapet til kommunen i fjor var på 370,6 millioner kroner.

«Et så stort uttak av driftsoverskuddet fører til at det verdibevarende vedlikeholdet blir skadelidende», står det i rapporten.

I 2010 ble det estimert et vedlikeholdsetterslep på 1,4 milliarder kroner. Boligbygg har ikke noe nyere tall for vedlikeholdsetterslepet.

Klikk på pilen for å se flere bilder. Artikkelen fortsetter under.

Klikk på bildet for å forstørre.


Fant våpen og narkotika i kjelleren

Med leiligheten på Sagene hører en bod i kjelleren hvor de kan plassere eiendeler som sykkel, akebrett og vinterklær om sommeren. Leieboerne betaler mellom 10 og 15.000 kroner hver måned til Boligbygg Oslo, som altså eier de kommunale boligene. Leah Olafsen og familien har ikke bostøtte.

Nettavisen sammen med fredagens gjesteredaktør og leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, ble med på omvisning i kjelleren der nettopp de 110 beboernes boder er.

- Sommerpatruljen, som består av 10.-klassinger som skulle rydde fant et våpen i E-oppgangen. Da kom politiet og sperret av alt her. i fjor ble det også funnet dop i taket der, forteller Leah Olafsen mens hun viser oss rundt. Først får vi besøke den «fine kjelleren».

De aller fleste av bodene bærer preg av å ha vært brutt opp en eller flere ganger. Flere av bodene har Reodor Felgen-løsninger for å få låst boden.

I en åpen bod finner vi det som ser ut som en soveplass.

- Vi har også hatt en husokkupant i kjelleren her. Han var ikke så glad i meg, for jeg sa ifra om at han var her. Da stengte han av vannet mitt, som han kan gjøre fra kjelleren, og ventet på meg med kniv i mørket, forteller hun.

Kjelleren skal være låst til enhver tid. Men Olafsen forteller at om du mister nøkkelen koster det 150 kroner å få en ny.

Les også: Eiendomsskatt: Rødt gir full støtte til Ap

- Det er det mange som ikke har råd til, og da lar de det stå åpent i stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Barnevogner og sykler oppbevares i samme kjeller som det ble funnet narkotika. I en av oppgangene ble det funnet våpen. Foto: Paul Weaver


Stang: - Oslo trenger ikke eiendomsskatt

Bjørnar Moxnes, som er gruppeleder for Rødts bystyregruppe i Oslo, la 12. august ut en lenke til VG på Facebook hvor ordfører i Oslo, Fabian Stang (H) fortalte at han tror folk i Oslo er opptatt av at søpla blir hentet, at barna får gå på en god skole og at de ikke betaler mer skatt enn nødvendig.

Dette sa Stang når det gjelder eiendomsskatt:

- Hvis man først skal øke skattene, er ikke eiendomsskatt den dummeste. Poenget er at vi ikke trenger den i Oslo. Jeg mener det er en fallitterklæring av Johansen å si at de ønsker å ta over, men at de ikke klarer å styre uten å få mer penger, sa Stang til avisen.

Les også: Eiendomsskatt i halvparten av landets kommuner

Budsjettet til Oslo kommune er rundt 50 milliarder kroner. Noe mer ser altså ikke Fabian Stang behov for.

- 50 milliarder kroner er svært mange penger og vi mener det er bedre å sørge for mer effektiv drift av disse midlene, enn å belaste folk med mer skatt, sa Fabian Stang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørnar Moxnes kom over en brukt kondom på gulvet. I hjørnet ligger det som ser ut som brukerutstyr til narkotika. Rett ved siden av trehjulssykkelen til et barn. Foto: Paul Weaver


«Jeg finner ikke ro i skauen»

Dette fikk nettopp Leah Olafsen til å reagere, og hun skrev dette som en kommentar til Moxnes (innlegget er forkortet):

«Jeg etterlyser tryggheten og standarden vi burde være sikret i form av «eiendomsskatten» vi allerede betaler som kommunale leieboere. Det er ikke bare å glemme alle bekymringer og «trene og gå ut i marka» når du hver dag bekymrer deg for barnet ditt, godeste Fabian! Jeg finner ikke ro i skauen når vi skal rusle hjem og lage middag, og jeg først må sjekke om det sover uvedkommende i kjelleren og om hun kan leke trygt ute, til tross for denne «eiendomsskatten» dere har tredd nedover ørene våre i form av kommunal husleie, som deres eget byråd Bjercke kaller «bidrag til fellespotten i byen vår».»

«Jeg finner ikke tålmodighet til å tenke på levealder og helsegevinst når jeg må bruke timesvis hver uke på telefonen til deres eget Boligbygg, bydel, politi og vektere for at gården vi bor i skal være trygt for alle de barna som bor her, ikke bare mitt eget. Jeg finner ikke roen og helsa mi i skauen, Fabian. Men jeg hadde kanskje funnet et snev av trygghet og sjelefred i en Oslo-politikk som innebærer litt mer trygghet og ivaretakelse for oss litt mindre heldige her på østkanten og.»

Kondomer og blodige tepper

Jo lengre inn i kjelleren vi går, jo verre blir det. Leah og Sonja viser vei. Vi finner en brukt kondom, brukerutstyr for narkotika, blodige tepper, gummihansker, knust glass og sneiper blant barnesykler og akebrett.

- Å fy som det lukter her. Det lukter bæsj. Og jeg tror faktisk det er bæsj også, sier Leah.

I andre enden av bygården ligger rommet hvor sikringsskapene og strømmålerne til leilighetene ligger. Der er det også fritt fram når dørene står åpne. En av trappene vi går opp, ser ut til å være skrittet før kollaps. På toppen av trappen, i et hulrom ligger en flaske brennevin. På en av murveggene ligger soppen tykt og veggene smuldrer opp. Ut av en annen vegg står armeringsjernet langt ut av veggen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvem som «bor» i denne kjellerboden er ikke Leah sikker på. Teppene er dekket av det som ser ut som blod. Foto: Paul Weaver


Vil at husleien skal brukes til vedlikehold

- Jeg vil understreke at det ikke er Boligbygg beboerne er ute etter her. Vi vet at de ikke har nok penger til vedlikehold. Men politikerne bruker pengene vi betaler i husleie til all annen dritt. Jeg har ikke penger til å gå på Munchmuseet og annet tull.

Hun vil gjerne invitere Fabian Stang og byråd Hallstein Bjercke, som er ansvarlig for Boligbygg, på besøk til bygården på Sagene.

- Fabian, du er hjertelig velkommen. Du mener vi ikke trenger mer penger. Folk her er flaue over hvor de bor. Barna tør ikke ta med venner hjem. Jeg savner at husleien jeg betaler blir brukt til å gjøre noe med forholdene her, sier hun til Nettavisen.

På sikt kunne familien tenke seg å eie noe.

- Naboskapet er veldig godt. Folk vil jo egentlig ikke flytte herifra, men leilighetene raser ned over hodene på dem. Hadde Boligbygg fått beholde alt de får inn i husleie i ett år, ville det sett så mye bedre ut, mener Leah Olafsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er store mengder mugg i kjelleren i bygården. Foto: Paul Weaver


- Dette er Fabian Stangs skjulte eiendomsskatt

Moxnes likte ikke det han så på Sagene:

- Sånne boforhold skal ikke folk måtte ha. Ingen barn skal vokse opp i bygårder med sopp og mugg eller med sprøytespisser i kjelleren der de har syklene og akebrettene sine. De fleste av oss har det ikke sånn. Derfor er det viktig å ta turen for å se selv, sier Moxnes.

- Rødt vil gjøre slutt på at Oslo kommune er landets råeste hushai. De tar ut over 300 millioner kroner i utbytte hvert år. Penger beboerne har betalt. Dette er Fabian Stangs skjulte eiendomsskatt som de fattige betaler. Vi mener at overskuddet må brukes til å pusse opp de kommunale boligene. I tillegg bør det innføres en moderat eiendomsskatt for de med boliger til over fem millioner kroner. Valget vi står overfor er å fortsette med å tyne de fattigste i Oslo og kutte i velferden, eller hente inn penger for å få en mer rettferdig by. Jeg synes Fabian Stang bør ta turen til Sagene, sier Bjørnar Moxnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er ikke bare elendigheten på Sagene. Beboerne er svært fornøyd med det nye uteområdet. Foto: Paul Weaver


- Vi er på god vei til å fjerne vedlikeholdsetterslepet

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) sier til Nettavisen at Oslo kommune har gjennomført en vellykket eiendomsreform, som har sikret et langt bedre finansieringssystem for vedlikehold av de kommunale boligene, og en betydelig standardheving.

- Før år 2000 var kommunale boliger sterkt subsidiert i forhold til markedsleien. Dette medførte at den daværende boligbedriften ikke fikk inn nok egne inntekter til å vedlikeholde boligene. Resultatet var økende forslumming selv om det årlig ble bevilget vedlikeholdsmidler fra bykassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Boligbygg har oppgradert de kommunale boligene for 2,3 milliarder kroner, noe som har hevet standarden betydelig, sier kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V). Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Beløpet for det såkalte konsernbidraget vil variere fra år til år.

- Gjennom årlige konsernbidrag fra Boligbygg velger kommunen å ta noen av disse investeringene tilbake, basert på vurderinger av hva som er forsvarlig og fornuftig. Det vil alltid være et spørsmål om prioritering av kommunens mange, kostbare oppgaver. I år er beløpet høyere enn i fjor, gitt kommunens relativt trange økonomi.

- Hva vil Hallstein Bjercke og Venstre gjøre for å fjerne det enorme etterslepet?

- Etter innføring av gjengs leie og etter eiendomsreformen som ble vedtatt i 2003 har Boligbygg oppgradert de kommunale boligene for 2,3 milliarder kroner, noe som har hevet standarden betydelig. Vi er i på god vei til å fjerne vedlikeholdsetterslepet i de kommunale boligene. Det beregnede vedlikeholdsetterslepet er redusert fra 2,3 milliarder kroner i 2004 til 500 millioner kroner i dag. Dersom vi fortsetter det systematisk gode arbeidet med vedlikehold og vi beholder dagens driftsmodell vil vi fjerne dette etterslepet i løpet av få år, sier Bjercke.

- Dersom vi går tilbake til den modellen vi hadde i Oslo før 2003, og som Bjørnar Moxnes ønsker seg, frykter jeg at vi får en ny forslummingsbølge i byen, avslutter byråden.

Fabian Stang ønsker ikke kommentere saken da den aktuelle fagbyråden har formidlet kommunens syn på saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag