Lederkrise i SV

Foto: Asle Bentzen

Mens SV rammmes av den ene krisen etter den andre, er den ene av partiets to nestledere på ferie i Paris i to og en halv måned.

17.01.06 16:23

- Jeg har rett og slett fri. Landsstyret har valgt meg fra 18. februar, sier Audun Lysbakken (28) på telefon fra Paris til TV 2 Nettavisen.

Det ble en akutt lederkrise i SV da både SV-lederen Kristin Halvorsen og nestlederen Øystein Djupedal ble statsråder i oktober. I tillegg ble partisekretær Bård Vegard Solhjell utnevnt til statssekretær.

Kristin Halvorsen fortsatte som partileder, men det er ingen tvil om at det har vært svært vanskelig for henne å kombinere ledervervet og en ny, krevende finansministerjobb.

I november valgte landsstyret i SV Audun Lysbakken til ny nestleder og Edle Daasvand Skjæveland til ny partisekretær i november. Henriette Westhrin fortsatte som nestleder etter valget, men også hun har fått en dobbeltrolle fordi hun nå også er statssekretær i Miljøverndepartementet.

Skjæveland er på plass på partikontoret rett ved Egertorget i Oslo. Men Lysbakken, som avslo Halvorsens ønske om å bli med i regjeringen, er fortsatt på ferie i Paris.

Fra bordbønn til boikott
SV har aldri sittet i regjering før, og overgangen fra å være et opposisjonsparti til å bli et regjeringsparti har på mange måter vært sjokkartet for partiet. Lista over bråket spenner fra Djupedals uttalelser om bordbønn og foreldres oppdragelse av barn, til krangel om Vestre Vollene, Kristin Halvorsens boikott av Israel og miljøminister Helen Bjørnøys uttalelser om Goliat.

Kjemper mot oljeboring
Og krisene er på ingen måte over for partiet. Regjeringen skal legge fram forvaltningsplanen for oljeboring i Barentshavet før påske. Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er ivrig tilhenger av oljeboring i nord, vil SV kjemper mot en framtidig. Men Lysbakken vil ikke si noe om boringen.

- Jeg uttaler meg ikke noe før den 18. februar. Jeg har ingenting å melde, sier Lysbakken.

- Er det uheldig for SV at du som nestleder har fri mens det stormer mye rundt partiet, og Kristin Halvorsen er blitt hardt presset i sin rolle som både SV-leder og statsråd?

- Landsstyret har valgt meg fra 18. februar. Det er jo den situasjonen vi var i da det ble endringer i partiledelsen, og jeg ble valgt på kort varsel. Verken jeg aller andre hadde mulighet til å starte på kort varsel, sier Lysbakken.

Aktuell kronprins
Lysbakken er regnet som den mest lysende unge politikeren SV har, og mange ser ham som en mulig arvtager etter Kristin Halvorsen. Lysbakken representerte Hordaland på Stortinget i forrige periode, men falt ut etter SVs tilbakegang ved valget i høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.