Gå til sidens hovedinnhold

Lege: - Jeg fikk mitraljøse

Kristian Kamben (34) var norsk lege i Afghanistan - og ble satt til å betjene mitraljøse.

- De fleste av sanitetspersonellet er ikke begeistret for å betjene en MG3, sier legen Kristian Kamben (34) til Nettavisen.

Lege Kristian Kamben tjenestegjorde med 2. bataljon fra Skjold i Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan fra juli i fjor til januar i år. Han bekrefter overfor Nettavisen at sanitetspersonellet i styrken finner det problematisk å bære rødt kors som gir beskyttelse under Genèvekonvensjonen og betjene mitraljøsen MG3.

- Sanitetsbilen er ikke et angrepskjøretøy. Og om mitraljøsen blir brukt, så er det fordi man blir angrepet. Men de fleste blant sanitetspersonellet syns det er problematisk å være toppsikrer på sanitetsbilen. Det har vært mye snakk om den saken, sier Kristian Kamben til Nettavisen.

Juridisk rådgiver Mads Harlem i Norges Røde Kors sier at det er i strid med Gènevekonvensjonen om sanitetspersonell som bærer rødt kors bruker våpen til å beskytte aktive styrker.

- Ikke lett
Kamben sier at det ikke har vært lett å finne ut av hva som er riktig i forhold til oppgavene sanitetspersonellet er satt til i Afghanistan og Gènevekonvensjonen.

- Dette har med sikkerhet å gjøre, så man må se helhetlig på det. Andre soldater kan reagere på at du ikke kan sikre dem. På sanitetsbilen er det en vognkommandør, vognfører, sykepleier og lege. Det er ikke plass til en ekstra person som kan være toppsikrer, sier han.

- Hvis kolonnen sanitetsbilen kjører i blir beskutt, vil da sanitetspersonell besvare ilden?

- Blir man beskutt, så vil man forsøke å komme seg unna, sier Kamben.

- Knyttet til å hjelpe
Kamben bar genferkors - rødt kors, under hele tjenestetiden sin.

- Genferkorset er knyttet til det å hjelpe. Men når sanitetspersonellet er tungt bevæpnet så kan man stille spørsmål ved om det er sanitet eller ikke. Korset skal gi beskyttelse, men det kan også føre til at du blir et attraktivt mål. En angriper kan resonnere slik at om de tar ut saniteten, så vil det virke demoraliserende på den øvrige styrken, sier Kamben.

- Kom du i strid mens du tjenestegjorde i Afghanistan?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Brukte du MG3 mot en angripende fiende?

- Det har jeg heller ingen kommentar til, sier Kamben.

- Gråsone
Kamben sier han syns det er viktig at saken om sanitetspersonellets bruk av genferkors og forholdet til Gènevekonvensjonen blir tatt opp.

- Det er vanskelig jus og det kom ikke noe klart svar på hva som er riktig og galt da jeg tjenestegjorde i Afghanistan. Det er en gråsone. Saniteten bruker sine våpen i selvforsvar, men alle soldatene har sett på sanitetsbilen som et kjøretøy som også skal være med på å beskytte dem, sier Kamben.

Nettavisen har bedt Forsvaret om en kommentar til saken, men har ennå ikke fått svar.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot