*Nettavisen* Nyheter.

Legende (73) møter Magnus (13)

Sovjet-avhopperen Viktor Kortsjnoj - udødeliggjort i musikalen «Chess» - kommer til Norge for å møte et 60 år yngre sjakkgeni.

04.11.05 14:01

Tirsdag ble det klart at Kortsjnoi stiller i en superturnering i Drammen i romjulen. Dit kommer også verdens yngste stormester i sjakk, Magnus Carlsen (13), og det er allerede klart at de to vil møtes underveis.

Stirret i senk
Viktor Kortsjnoj hoppet av fra Sovjetunionen under dramatiske omstendigheter i 1976, men fikk ikke med seg sin kone og sønn. De ble brikker i et høyt spill om VM-tittelen i sjakk.

Historien rundt VM-duellene mot Anatolij Karpov i 1978 og 1981 er udødeliggjort gjennom musikalen «Chess».

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant tilskuerne satt en parapsykolog med eneste oppgave å forstyrre Kortsjnoj - som forsvarte seg med solbriller med speilrefleks.

Det gikk også rykter om at yoghurtene Karpov fikk servert under partiene skulle inneholde kodede meldinger. Selv om dette neppe var riktig, irriterte det Kortsjnoj til bristepunktet.

En formidabel motstander
- Det er helt storartet at også Kortsjnoi kommer. Han er både en levende sjakklegende og fortsatt en formidabel motstander på brettet, mener Øystein Brekke som er leder av organisasjonskomiteen i Drammen.

Mens stormestrene blir stadig yngre, holder Kortsjnoi fortsatt en imponerende 211. plass på verdensrankingen.

Slik forklarer Kortsjnoj selv at han holder koken: - Jeg overlevde beleiringen av Leningrad under krigen og kom meg ut fra jernteppet. Etter det har jeg fortsatt å krige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke penger
Brekke er fornøyd med at Kortsjnoi blir en billig deltaker, i motsetning til flere av de andre stjernene som kommer.

- Han er ikke så opptatt av penger. Nå reiser han dit han har lyst til, og han har åpenbart lyst til å dra til Norge, sier Brekke.

Fra før er det klart at Norges håp møter både eks-verdensmester Alexander Khalifman og nummer 1 blant kvinnene, Antoaneta Stefanova. Men storfavoritten blir Aleksei Shirov, rangert som nr 10 i verden.

Også to andre nordmenn står på startstreken i superturneringen i Drammen. Magnus Carlsens trener Simen Agdestein og Leif Erlend Johannessen får begge prøve seg mot verdenstoppene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.