RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TILBYS PÅ NETTET: Det er lett å finne tilbud på PV8 på nettet. Her er et eksempel.
TILBYS PÅ NETTET: Det er lett å finne tilbud på PV8 på nettet. Her er et eksempel. Foto: Faksimile (Nettavisen)

Leger advarer mot nytt dødsdop

Sist oppdatert:
Har nær tatt livet av flere unge mennesker i Sverige.

- Bare for noen uker siden hadde vi fire alvorlige tilfeller på fem dager, sier sykepleier Kjell Lindström på Sunderby sykehus i Norrbotten i Sverige til Sveriges Radio.

Dette var tilfeller som krevde både psykiatrisk og medisinsk behandling.

Står foreløpig ikke på narkotikalista

Sykehusets misbruksavdeling rykker nå ut med en advarsel for det Ecstasy-lignende stoffet PV8, et nytt syntetisk dop med skremmende bivirkninger. Foreløpig står det ikke på lista over forbudte narkotiske stoffer.

Lindström forteller om følgende  bivirkninger: Huden dør ved injeksjonsstedet, brukeren får kraftige infeksjoner og huden svulmer opp. Andre symptomer er rastløshet og akutt forvirring.

Stoffet omtales på nettet som et forskningskjemikalie. Det har en sentralstimulerende og hallusinogen effekt. På diskusjonsforum om narkotika på nettet diskuteres virkningene, og det er lett å finne ferske innlegg med folk som spør om noen har testet det.

Tilbyr gratis prøvedoser

PV8 er et preparat som skal være lett tilgjengelig via internett. Sveriges Radio sjekket og fikk tilbud om 25 gram for 2500 kroner. Ifølge nyhetskanalen tilbyr selgerne gratis prøvedoser, siden effekten av preparatet er lite kjent.

 - Hjerteklapp og akutte psykoser

Kai Knudsen, overlege på  Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg, sier brukerne kan få hjerteklapp og akutte psykoser. Tale og tanker blir usammenhengende.

- Hjertet kan begynne å slå uregelmessig og føre til sirkulasjonssvikt, sier han til Sveriges Radio.

Del av økende trend

Syntetiske stoffer som PV8 er en del av en økende trend på de  europeiske narkotikamarkedene. Det er snakk om stoffer som ofte blir produsert utenfor Europa og som kan kjøpes via nettbutikker.

I 2013 ble 81 nye psykoaktive stoffer meldt inn til EUs system for tidlig varsling, og antallet stoffer som overvåkes har nå passert 350. Det går fram av årsrapporten fra EUs overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk (EMCDDA); Europeisk narkotikarapport 2014.

Etter hvert som nye psykoaktive stoffer slippes på narkotikamarkedet, øker bekymringen for at nye eller mer obskure stoffer som har bidratt til dødsfall, ikke blir oppdaget, heter det i rapporten.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere