RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leger vil endre bioteknologiloven

Et fem dager gammelt foster (venstre) brukes til å laget millioner av stamceller (høyre).
Et fem dager gammelt foster (venstre) brukes til å laget millioner av stamceller (høyre). (EPA)
Sist oppdatert:
Den norske lægeforeningen mener det må bli lovlig å forske på befruktede egg for å utvikle stamceller.

Nå håper legene at en rødgrønn regjeringen vil endre lovverket slik at alvorlig syke som Mehmet og andre skal få behandling i Norge.

- Saken er vanskelig, men vi er kommet fram til en klar konkusjon. Det bør gis anledning til å forske på overtallige, befruktede egg. Det er et betydelig medisinsk potensiale i å prøve å få fram stamceller fra befruktede, overtallige egg, sier generalsekretær Terje Vigen i Den norske lægeforening til TV 2 nyhetene.

Den alvorlig syke gutten Mehmet har blitt ansiktet på konsekvensene av dagens restriktive lovverk. Familien ble i fjor innvilget en dispensasjon slik moren kunne reise til utlandet for å få behandling slik at hun kunne bli gravid fordi Mehmet trenger spesielle stamceller for behandle sin sykdom.

Men Rikshospitalet sikret seg ikke de livsnødvendige stamcellene fra Mehmets lillesøster da hun døde i uke 27 av svangerskapet.

Det er så satt i gang en granskning av Rishospitalets håndtering av denne saken. Vigen sier at Mehmetsaken ikke hatt særlig stor betydning for foreningens avgjørelse om åpne opp for forskning på stamceller.

- I befolkningen for øvrig har nok denne saken bidratt til større forståelse for behovet for denne type forskning. Bioteknologiloven bør mykes opp på dette området. Det er bedre etikk i å forske på overtallige, befruktede egg enn bare å destruere dem, sier Vigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere