*Nettavisen* Nyheter.

Legers tastetrykk tar liv

Skrivefeil, tastetrykk og manglende regnekunnskaper i helsevesenet får fatale følger.

13.01.06 08:58

Sykehuspasienter får jevnlig lide som følge av feilmedisinering. I blant skyldes feilmedisinering gal diagnostisering eller medisinske feilvurderinger. I visse tilfeller får til og med helsepersonells skriftlige og matematiske kunnskaper alvorlige konsekvenser for pasienter.

I en fersk undersøkelse fra det danske helsevesenet legges det ikke skjul på at slike feil har ført til dødsfall.

- Det hersker ikke tvil om at noen pasienter er døde fordi de har fått en feil dose medisin for eksempel på grunn av regne- eller kommafeil, sier overlege Beth Lilja Pedersen, styreleder for Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Pedersen understreker at leger og sykepleiersker er vant til å være svært omhyggelige med medisinering.

- Dødsfall skjer
Lege Jan Christophersen, leder for allmenpraktikere i Den norske lægeforeningen, er klar på at feilmedisinering også får alvorlige konsekvenser i det norske helsevesenet.

- En undersøkelse utført ved Akerhus universitetssykehus mot slutten av 1990-tallet ga indikasjoner på at feilmedisinering var en viktig årsak både til innleggelser og dødsfall, understreker han, og legger til:

- Tidligere var det slik at legers håndskrift kunne være et problem. I dag forskrives jo alle resepter via datasystemer som gjør den siden mye bedre, samtidig introduseres andre muligheter for feil - for eksempel tastetrykk, utdyper han.

Christophersen fremhever at selv om han mener menneskelig svikt alltid vil forekomme, er det ikke ønskelig å batagellisere feilmedisinering som følge av taste- eller regnefeil.

- Medisin utøves med aktive, effektive og virksomme midler, og når de da anvendes feilaktig av en eller annen grunn, kan det selvfølgelig gå galt. Dette er en risiko man må prøve å minimere, sier Christophersen.

Ni erstatningsklager
Informasjonssjef Torill Svoldal Stæhr i Norsk pasientskadeerstatning er kjent med liknende tilfeller.

- Det jeg vet er at vi har noen tilfeller hos oss der det er gitt feil doser av et legemiddel, og det har resultert i erstatningskrav hos oss, sier Svoldal Stæhr til TV 2 Nettavisen.

Svoldal Stæhr kan fortelle at det i perioden 1988-2005 var 112 tilfeller av feilmedisinering der det ble meldt inn krav til Norsk Pasientskadeerstatning.

- Hva som skyldes eventuelle regne- eller skrivefeil er vanskelig å si. Ni saker i perioden har dreid seg om feildosering. Hva som er grunnen til at det er gitt feil dose, vet vi ikke, men det kan nok inngå noen i disse ni sakene, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.