*Nettavisen* Nyheter.

Legger fylla på nettet

Foto: (Faksimile YouTube)

Norsk ungdom legger ut fyllevideoer av seg selv på nettstedet YouTube. Etterpå angrer de.

10.12.06 11:06

Har du opplevd dette? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no eller send SMS/MMS til 1984, merket "NA"

På det populære videonettstedet YouTube verserer en rekke fyllevideoer av norsk ungdom. Nettavisen har funnet filmsnutter av gutter og jenter ned i 13-14-års alderen som danser og kliner foran kamera - åpenbart beruset.

Å legge ut slike fyllevideoer kan være straffbart.

Diskutér fenomenet nederst i artikkelen.

Finner fyllevideo av barna
Redd Barna advarer på det sterkeste barn og unge mot å legge ut fyllevideoer på nettet.

- For offeret - jenta eller gutten i fyllevideoen - innebærer dette en evigvarende krenkelse. Selv om videoen blir slettet, kan den være laset ned andre steder og slik bli spredd videre på nettet, sier spesialrådgiver Elisabeth Skogramd i Redd Barna til Nettavisen.

Hun får henvendelser fra foreldre og lærere som har funnet sine egne barn, eller barn i vennekretsen, på fyllevideoer eller voldsvideoer på internett.

- De unge må tenke seg om: Er det fyllebilder - og videoer de vil at fremtidige kjærester og arbeidsgivere skal finne når de googler dem, spør Skogramd.

Angrer veldig
Hun påpeker at barn og unge er langt fremme teknologisk, men at de ikke er like flinke til å ta inn over seg farene som lurer.

- Når de legger ut ting på populære nettsteder som MySpace og YouTube, tenker de ofte at siden kun er ment for vennegjengen. Det er kult å vise fram en fyllevideo for vennene, men det er ikke fullt så kult å komme på skolen og oppdage at læreren har sett den samme videoen.

Spesialrådgiveren i Redd Barna mener foreldre og lærere må bli flinkere til å opplyse barna om nett-fellene.

- Etter at fyllebilder og fyllebilder er lagt ut, så angrer barna veldig. De blir helt sjokkert når de finner ut hvem som har sett bildene og innsett hvilke konsekvenser det får, forteller Skogramd.

All informasjon de unge legger ut om seg selv - det være seg telefonnummer, adresse, bilder og videoer - blir utnyttet av voksne som misbruker barn.

- Barn helt ned i 12-års alderen har blitt utsatt for seksuelle overgrep etter å ha lagt ut informasjon om seg selv på nettet. Dette dreier seg i størst mulig grad om seksuelt utfordrende bilder, men all informasjon bidrar til at barna blir gjenkjent og kontaktet av misbrukerne.

Kan være straffbart
Også professor i rettsinformatikk, Jon Bing, mener fyllevideoer kan få alvorlige konsekvenser.

- Det har vært noen tragiske tilfeller hvor personer har blitt gjenkjent på skoler og liknende. Konsekvensene blir nok først og fremst sosiale, men dette kan i prinsippet også være straffbart, sier Bing til Nettavisen.

Han forteller at det er straffbart å legge ut bilder og videoer på internett av personer som ikke har samtykket til det. Strafferammen for dette er rundt tre års fengsel.

- Det har allerede vært flere rettssaker fordi folk har sjikanert hverandre på internett, forteller han.

Mange ungdommer velger imidlertid å legge ut bilder og videoer av seg selv - uten å tenke på konsekvensene.

- Økende omfang
Hvor stort omfanget av slike videoer er, er usikkert.

- Jeg er ikke kjent med at det er gjort noen pålitelige undersøkelser om dette, men vi har merket at det er stigende. Dette kan også skyldes at media har blitt mer oppmerksomme på fenomenet, forklarer Bing.

Han tror det er relativt liten fare for at fyllevideoer på nettet ødelegger folks jobbsjanser.

- Ifølge loven skal man legge vekt på saklige forhold i en ansettelsesprosess, og å vektlegge fyllevideoer på nettet er i utgangspunktet ikke særlig saklig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.