RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legger ned 1 av 3 asylmottak

Trygve G. Nordby, UDI-direktør.
Trygve G. Nordby, UDI-direktør.
Sist oppdatert:
- I løpet av året vil vi måtte legge ned rundt 1 av 3 asylmottak, sier Trygve G. Nordby, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI). Årsaken er forventet nedgang i antall asylsøkere.

Ferske tall over asylsøkningen til Norge viste at 15.600 personer søkte om asyl i Norge i 2003. Det er en nedgang på 11 prosent sammenlignet med året før.

På en pressekonferanse torsdag sa Nordby at han forventer at søkningen til Norge vil synke ytterligere i 2004.

1 av 3 mottak legges ned
- Vi regner med at antall asylsøknader vil falle med 36 prosent, det vil si 10.000 asylsøkere. Det betyr at 1 av 3 asylmottak blir til overs og må legges ned, sier Nordby.

Han vet foreløpig ikke hvilke asylmottak dette gjelder, men sier han forventer seg en proteststorm da nedleggelsen av mottakene vil føre til at flere mister jobben de har i dag.

Luker ut de grunnløse
De to siste årene har norsk asylpolitikk konsentrert seg om å luke vekk de grunnløse asylsøknadene. Nordby mener UDI har gjort en god.

- Vi har vært tydeligere i informasjonsarbeidet og fortalt asylsøkerne om de kan forvente seg å få innvilget asyl. Det har hjulpet. Nå er antall grunnløse asylsøknader tilnærmet nede i 0.

UDI fortsetter lukingen i 2004, og fra 1. januar i år må alle potensielle grunnløse asylsøkere gjennom en 48-timers prosedyre hvor saken deres kjapt blir sjekket opp mot norske regler. Bare Norge har dette tiltaket så langt.

I tillegg vil UDI fortsette å aldersteste alle enslige mindreårige asylsøkere. I fjor oppga 916 asylsøkere at de var under 18 år, men dette stemte bare i forhold til 400 av dem.

Asyl for beskyttelse
5.245 personer fikk innvilget asyl i 2003, inkludert overføringsflyktningene fra FN. Det totale antallet som har fått asyl her til lands har vært stabilt de siste fem årene.

I fjor fikk 2.216 personer opphold på grunn av beskyttelsesgrunner.

- Det er verdt å merke seg at så mange av de som får oppholdstilatelse i Norge er her fordi de har et reelt beskyttelsesbehov, uttaler Nordby.

I fjor fikk 600 asylsøkere bli i Norge etter flyktningekonvensjonen, noe som er flere enn noen gang. Tidligere har Norge fått kjeft for ikke å bruke denne konvensjonen.

2.000 venter i mottak
I fjor ble 5.250 flyktninger bosatt i landets kommuner. Dermed mislyktes UDI med å bosette 6.800 flyktninger.

- Ved utgangen av 2003 satt 2.000 flyktninger i mottak og ventet på å bli plassert i en kommune, men jeg har store forventinger til kommunenene i 2004, sier Nordby.

1.500 personer har vært i mottak i over to år mens saken enten blir behandlet eller de venter på bostedskommune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere