RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legionella i Telemark

Foto: Arild Enger
Sist oppdatert:
En 48 år gammel mann fra Telemark er alvorlig syk etter å ha blitt smittet av legionella.

- Mannen er alvorlig syk, opplyser overlege Frode Ramslien ved Sykehuset Telemark til TV 2 Nettavisen.

48-åringen ble innlagt ved Sykehuset Telemark i Skien onsdag. Så langt har sykehuset få opplysninger om hvor mannen har oppholdt seg og hvordan han kan ha pådratt seg smitten som ble fastslått torsdag.

- Utover å behandle ham, starter vi undersøkelser for å finne ut hvor mannen har vært, fortsetter Ramslien.

Ifølge overlegen har de et eller to tilfeller av legionellasmitte hvert år.

I respirator
Mannens svigerinne opplyser til VG Nett at 48-åringen fra Ulefoss var dårlig allerede tirsdag. Etter at han fikk pusteproblemer onsdag ble han sendt til sykehus med ambulanse.

- Han hadde høy feber og feberfantasier. Det var svært skummelt. Nå ligger han i respirator, forteller mannens svigerinne til VG Nett.

- Testet umiddelbart
- Pasienten kom inn med lungeinfeksjon og i ly av det som har skjedd i nabofylkene ble det umiddelbart gjort tester mot legionella. De ble analysert ved dagens starte og vi fikk svaret tidlig torsdag ettermiddag, forteller klinikksjef Per Urdahl ved medisinsk avdeling ved Sykehuset Telemark.

Etter loven skal ansvarlig smittevernlege varsles ved påvist legionella-smitte. Torsdag kveld hadde fortsatt ikke kommuneoverlege Pål Iden mottatt noen slik henvendelse.

- Vi ser ingen grunn til å påkalle stor oppmerksomhet om smitten. Vi varslet umiddelbart alle de aktuelle legevakttjenestene om at vi hadde et påvist tilfelle av legionella, legger Urdahl til.

- Ingen epidemi
Bevegelsene til den legionellasmittede 48-åringen vil bli kartlagt ved å kontakte arbeidskolleger og pårørende. På bakgrunn av at mannen ble syk tirsdag, og sykehuset ikke har mottatt flere pasienter de mistenker kan være smittet, regnes sannsynligheten for en ny epidemi som liten.

- Nei, jeg tror ikke det dreier seg om et epidemisk utbrudd, sier Urdahl.

Allerde i morgen kan laboratoriet som analyserer smitten, ha svaret på om den er identisk med legionellabakterien fra epidemien i Østfold.

Ingen kjøletårn i kommunen
En interkommunal avdeling for kommunene Nome, Sauherad, Bø og Notodden har undersøkt mulige smittekilder i Nome kommune.

- Miljøhygenisk avdeling har foretatt registering av mulige smittekilder. De fant at vi ikke har slike kjøleanlegg i vår kommune, som var i fokus under epidemien i Østfold. Men vi kan selvsagt ikke garantere at det ikke finnes andre smittekilder, opplyser helse, sosial og omsorgssjef Walborg Krosshaug i Nome til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere