Gå til sidens hovedinnhold

Lei av flåsete skoledebatter

- Skoledebattene har utviklet seg til en blanding av talkshow og slåsskamp, mener Elevorganisasjonen. De vil at politikerne skal skjerpe seg.

Flere eksempler på skoledebatter som minner mer om farse enn om politisk diskusjon, har fått oppmerksomhet i media: Martin Schanche slo ned en Ap-representant. En ung Frp-er holdt opp en esel-plakat foran en blind taler. En skoledebatt endte i at deltakeren fra Norsk Folkeparti ble anmeldt for rasisme.

Show
Elevenes interesseorganisasjon, Elevorganisasjonen er lei av at partiene prøver å overgå hverandre i show og moro og populistiske utsagn i stedet for å føre politisk debatt.

- Skoledebatter er positivt, og det er bra å sette fokus på politiske spørsmål, men formen har blitt viktigere enn innholdet og politikken, sier organisasjonens leder, Sigve Indregard, til TV2 Nettavisen.

- Undervurderer ungdom
Han mener politikerne undervurderer ungdom, og ikke har tro på at de kan ta stilling til vanskelige politiske spørsmål.

- Kanskje får representantene mer applaus og noen ekstra stemmer i skolevalget ved å føre debatt på denne måten, men det er en veldig kortsiktig tankegang. På skoledebatter jeg har vært på, har mange av elevene jeg snakket med etterpå, sagt at det var grei underholdning, men debatten hjelper dem ikke når de skal velge parti, forteller han,

Men også elevrådene kan motvirke sirkuset, mener Indregard. De bør stille sterkere krav til deltakerne om hva de ønsker at skal bli diskutert og hva de vil få ut av skoledebatten.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser