RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lei Hamas-maset

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga mener diskusjonen om Hamas-støtte er helt unødvendig.

- Det er unødvendig å diskutere om det var Erik Solheim (SV) eller Jonas Gahr Støre (Ap) som var klokest i sine uttalelser om pengestøtte til Hamas-regjeringen. Nå har vi samkjørte oppsummeringer som vi presenterer, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen (SV).

- Ingen planer om utbetalinger
Det viser seg nemlig at regjeringen nå mener at all uenigheten om at hvorvidt den norske regjeringen skal avvente videre pengestøtte til den palestinske Hamas-regjeringen, beror på en misforståelse.

Stoltenberg understreket at den norske stat de siste årene har gitt omtrent 400 millioner kroner til det palestinske folk. Av disse går 300 millioner gjennom FN-systemet og frivillige organisasjoner.

- Disse pengene er det ingen strid om. De går som før, sa Stoltenberg. I tillegg kommer 100 millioner som har gått direkte til selvstyremyndighetene, og det er disse som er stridens kjerne.

- Vi har utbetalt 70 millioner kroner til de palestinske selvstyremyndighetene så langt i år. I fjor var bevilgningene altså 100 millioner. Vi har ingen umiddelbare planer om bevilgninger nå. Derfor blir det feil å si at bevilgningene er stoppet, sier Kristin Halvorsen.

- Store misforstålser
De tre partilederne synes det er uheldig at det er blitt en diskusjon på noe som de mener er et feil grunnlag.

- Det er veldig viktig å få fram at det ikke er planlagt noen utbetalinger. Dette har vært misforstått både blant pressen, i SV og i Sp, sier Halvorsen.

- Men utenriksministeren har sagt at regjeringen har planlagt utbetalinger i mai?

- Nei, det er ikke slik det er at vi har en dato og et forfall. Vi avventer situasjonen, sier Halvorsen.

* Her finner du « Påskeopprøret » (ekstern lenke)

* Her er de ti punktene til regjeringen om støtte til Palestina

11 fylkesledere protesterer
Men det spørs om den hektiske brannslokkingen fra regjeringen kan stoppe de stadig sterkere protestene mot regjeringen. Hittil har nesten 500 personer har skrevet under på nettaksjonen «Påskeoppropet for fortsatt norsk bistand til palestinerne».

Blant de nær 500 har hele elleve av totalt 19 fylkesledere i SV skrevet under på oppropet. I tillegg sier SV-veteranen Stein Ørnhøi til Aftenposten at Jonas Gahr Støre mangler kunnskap om Midt-Østen.

La fram skryteliste
De tre partilederne i regjeringen samlet pressen til canapeer og kaffe på kafeen Stratos i Oslo torsdag. Egentlig skulle presskonferansen dreie seg om regjeringens skryteliste etter et halvt år i regjering.

Men så å si ingen av de 70-80 fremmøtte journalistene og fotografene var interessert i alt bra trekløveret Haga, Halvorsen og Stoltenberg har skjedd i fedrelandet siden de overtok.

Nesten alle spørsmålene dreide seg om enighet eller uenighet i regjeringen om pengestøtten til Hamas. Og de samme spørsmålene ble alle besvart med at det ikke var noen intern uenighet i regjeringen. Om pressekorpset var særlig klokere etterpå i Palestina-saken er en helt annen sak. Dette til tross for at Stoltenberg delte ut en felles pressemelding på to sider og ti punkter, signert utenriksminister Jonas Gahr Støre og bistandsminister Erik Solheim.

- Gla i dem
TV 2 Nettavisen dristet seg til et spørsmål som ikke dreide seg om utenrikspolitikk:

- Når man går i et nytt forhold blir det sjelden som man hadde trodd. Hvordan har disse seks månedene vært i så måte?

- Det har vært mer spennende, inspirerende og gledelig enn jeg hadde trodd på forhånd. Og det mener jeg virkelig, strålte Jens Stoltenberg i sitt rosa slips, og understreket at dette mente han virkelig. Og statsministeren la også smilende til:

- Og så er jeg blitt enda mer glad i Kristin Halvorsen og Åslaug Haga, som poliske kolleger, smilte han, om mulig, enda bredere.

Gi regjeringen din karakter her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere