RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lekdommere dømmer mildere

Mannen i gata dømmer mildere når de er meddommere i rettssaker enn profesjonelle dommere.

Det er en av konklusjonene som kan trekkes av en undersøkelse utført i Domstoladministrasjonen, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Normalt viser undersøkelser at folk generelt ønsker strengere straffer, men når menigmann sitter som dommer i en rettssak, har de altså en tendens til å ville dømme mildere enn fagdommerne.

Det er i dommer der de tre dommerne er uenige om straffen, at holdningen til straff klarest kommer til uttrykk. I 64 prosent av disse såkalte dissensdommene fra tre tingretter, viser det seg at meddommere - eller lekdommerne - går for mildere straff. Det er spesielt i saker som dreier seg om trafikkforseelser at lekfolkene vil ha mild straff.

- Personlig tror jeg dette kan skyldes at lekfolk lettere identifiserer seg med tiltalte som har begått en forbrytelse eller forseelse relatert til trafikk, sier førstestatsadvokat i Trondheim, Jan Henrik Dahle, til ANB.

Dahle er overbevist om at personlige følelser, enten i form av sympati eller antipati, ikke sjelden gir utslag i lekfolks dømming i rettssalen. Han mener det spiller en rolle hvordan tiltale ordlegger seg, oppfører seg og kler seg.

Ifølge Dahle blir eventuelle følelsesbetonte dommer mer balanserte når saken kommer til ankebehandling i lagmannsretten. Han mener videre at lekfolk med erfaring i rettssalen går for høyere straffer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere