Lekdommere dømmer mildere

Mannen i gata dømmer mildere når de er meddommere i rettssaker enn profesjonelle dommere.

Det er en av konklusjonene som kan trekkes av en undersøkelse utført i Domstoladministrasjonen, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Normalt viser undersøkelser at folk generelt ønsker strengere straffer, men når menigmann sitter som dommer i en rettssak, har de altså en tendens til å ville dømme mildere enn fagdommerne.

Det er i dommer der de tre dommerne er uenige om straffen, at holdningen til straff klarest kommer til uttrykk. I 64 prosent av disse såkalte dissensdommene fra tre tingretter, viser det seg at meddommere - eller lekdommerne - går for mildere straff. Det er spesielt i saker som dreier seg om trafikkforseelser at lekfolkene vil ha mild straff.

- Personlig tror jeg dette kan skyldes at lekfolk lettere identifiserer seg med tiltalte som har begått en forbrytelse eller forseelse relatert til trafikk, sier førstestatsadvokat i Trondheim, Jan Henrik Dahle, til ANB.

Dahle er overbevist om at personlige følelser, enten i form av sympati eller antipati, ikke sjelden gir utslag i lekfolks dømming i rettssalen. Han mener det spiller en rolle hvordan tiltale ordlegger seg, oppfører seg og kler seg.

Ifølge Dahle blir eventuelle følelsesbetonte dommer mer balanserte når saken kommer til ankebehandling i lagmannsretten. Han mener videre at lekfolk med erfaring i rettssalen går for høyere straffer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.