RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leker kan gi astma

Barn som har mange leker med plastmyknere i på rommet sitt har tre ganger så stor risiko for å utvikle astma og allergi enn andre.

Plastmyknere, eller ftalater, er stoffer som tilsettes PVC-produkter for å gjøre plasten myk. Stoffet finnes i mange ting vi omgir oss med til daglig.

En dansk-svensk forskergruppe har undersøkt luften i soverommene til fire hundre svenske barn. De fant at konsentrasjonen av mykgjørere var høyere i hjemmene til de allergiske barna enn hos de friske, melder Avisenes Nyhetsbyrå. I boligene med størst konsentrasjon av mykgjørere er risikoen tre ganger høyere for å få astma.

– Resultatene er ikke bevis for at plastmyknere er direkte årsak til astma og allergi, men sammenhengene vi fant er så klare at det er vanskelig å tenke seg noen annen årsak, sier professor Jan Sundell, som leder forskningsprosjektet, til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere