*Nettavisen* Nyheter.

Lena ble drept med teleledning

Foto: (Privat)

I 2008 ble Lena Westin drept av ekskjæresten. Når saken kommer for retten i oktober, vil han høyst sannsynlig slippe fengselsstraff.

14.10.10 09:04

- Det er rystende. Det virker på meg som om samfunnet ikke tar hensyn til det unge mennesket som har blitt frarøvet sitt liv, og som fikk oppleve at nå stopper livet mitt, for det skjønte hun. Hun forsto at hun skulle dø. At samfunnet ikke legger vekt på det, men er mer opptatt av gjerningsmennene, er rystende.

Det sier en person i den nære omgangskretsen rundt Lena Westin. Den 30 år gamle kvinnen ble drept av sin ekskjæreste hjemme på Skullerud i Oslo den 9. august 2008. Når saken kommer opp for retten 25. oktober, har påtalemyndigheten innstilt på at den 31 år gamle drapsmannen blir overført til tvungent psykisk helsevern.

Årsaken er at psykologene som ble oppnevnt av retten for å undersøke mannen, mente at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Derfor kan han heller ikke straffes for ugjerningen.

Personen sier at det er vanskelig for venner og familie å bearbeide tapet av deres kjære når de vet at gjerningsmannen ikke sitter i fengsel. For det første opplever de at det ikke vil koste noe for gjerningspersonen å ha tatt livet av Westin. For det andre er det en påkjenning å vite at de kan møte ham på gata.

Frykter å se ham på gata
- Jeg tror at de etterlatte har større sjans til rehablitering hvis de visste at det ikke er sjans til å treffe den som tok livet av Lena. Folk tror at det å bli overført til tvungen psykisk helsevern betyr at de ikke kommer ut igjen. Det er helt feil. Det er lenge siden han hadde sin første permisjon. Han har i praksis vært en fri mann lenge. Jeg har forståelse for at gale mennesker må behandles på en annen måte, men dette er helt feil, sier personen.

Mannen har erkjent at han drepte sin ekskjæreste. Han snek seg inn i hennes bolig og kvalte henne. Først klemte han armen rundt halsen hennes. Deretter holdt han hånden over nesen og munnen hennes. Til sutt la han en nettverkskabel rundt halsen hennes og drepte henne.

Etter drapet ble samboeren siktet for overlagt drap. Politiet mente at han hadde planlagt drapet på ekskjæresten. Nå har påtalemyndigheten altså endret sin innstilling og går inn for at mannen blir overført til psykiatrien.

Tviler på konklusjonen
Nettavisen kjenner til at en rekke personer rundt Westin reagerer sterkt på at mannen ikke blir straffet for ugjerningen. Flere tviler også på om han virkelig var psykotisk da han tok livet av henne.

- Ja, han gjorde jo noen rare ting, men det er en milelang vei fra å gjøre rare ting til å drepe noen. Det var ingen som fryktet at han skulle ta livet av Lena. Den tanken slo oss aldri, sier personen Nettavisen har snakket med.

Var syk
- Han har blitt underlagt judisiell observasjon og de sakkyndiges konklusjon er at han var syk da dette skjedde. Han har erkjent de faktiske forhold og de skal belyses i retten, sier 31-åringens forsvarer, advokat Siv Hallgren, til Nettavisen.

Hun poengterer at det er domstolen som endelig skal bestemme hva dommen etter drapet skal bli, men bekrefter at mye tilsier at han ikke vil få en straff for drapet.

- Tanken er at hvis man er så syk, som de sakkyndige mener han var, så er man ikke ansvarlig i forhold til det man har gjort, sier Hallgren.

- Hvordan går det med den tiltalte i dag?

- Han er til behandling, og er adskillig bedre en han var tidligere, sier Hallgren.

- Hvilke tanker gjør han rundt det han har gjort. Angrer han på at han tok livet av Lena Westlin?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det skal ha få lov til å fortelle om selv i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.