RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lensmann anga Vemork-sabotører

Sist oppdatert:
Britiske kommandosoldater ble angitt av en lokal lensmann og senere henrettet under den første og mislykkede sabotasjeaksjonen mot tungtvannet på Rjukan i 1942, skriver The Times.

Nylig frigitte dokumenter fra et britisk krigsarkiv forteller i detalj om den tragiske skjebnen til soldatene som deltok i denne mislykkede Vemork-aksjonen, «Operasjon Freshman», på Rjukan i november 1942.

Lensmannen i bygda varslet tyskerne da sårede britiske soldater kom til bygda for å få hjelp. Men tyskerne sendte britene rett i fangeleir. Senere ble de henrettet.

Oppdraget mislyktes
Av sabotasje-aksjonene som rettet seg mot Hydros tungtvannsanlegg på Rjukan under 2. verdenskrig, er det operasjon «Freshman» som har fått minst oppmerksomhet. Dette første forsøket på å ramme den krigsviktige fabrikken på Vemork mislyktes totalt.

To glidefly fylt med soldater tok av fra England 19. november, men begge gliderne og ett av trekkflyene styrtet. Bare fem av soldatene overlevde.

Lensmann tilkalte tyskerne
Dokumentene som omtales i The Times ble frigitt fra det britiske krigsarkivet denne uka. Her kommer detaljerte opplysninger om soldatenes videre skjebne for dagen.

Da soldatene kom til bygda for å få hjelp, tilkalte lensmannen tyskerne. Senere ble alle de overlevende arrestert og sendt til fangeleiren Trandum utenfor Oslo. Året etter ble de henrettet.

I alt døde 34 mann i forbindelse med denne mislykkede tungtvannsaksjonen.

I 1943 hadde en gruppe norske sabotører større hell da de sprengte tungtvannsanlegget i lufta i en sabotasjeaksjon som ble betegnet som en av de mest velykkede under den 2. verdenskrig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere