RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leon er reddet

Sist oppdatert:
Etter åtte dager på en fjellhylle er Leon omsider tilbake i matmors armer.

Da nyttårsraketten smalt nyttårsaften, stakk hunden Leon i full panikk opp i fjellheimen. Der har han sittet på en fjellhylle siden, men etter åtte døgn ble han tirsdag reddet av Norsk Luftambulanse. Dette melder VG .

Nyttårsrakett
Som de fleste hunder er heller ikke Leon veldig begeistret for høye smell, så da en rakett gikk av ved 16-tiden nyttårsaften stakk han ut døra, hoppet over gjerdet og forsvant opp i fjellet.

- Da raketten smalt like over hustaket her, stakk han rett av sted. Familiens to andre hunder av samme rase holdt seg derimot inne, selv om også de var urolige, sier matmor Liv Verhaug i Oldedalen i Sogn og Fjordane til Nettavisen.

Hentet med helikopter
På tirsdag og onsdag kunne man høre lyder, uten å klare å lokalisere hvor hunden var. Først på fredag fant man Leon på fjellhylla, 400-500 hundre meter oppe. Siden det har det vært folk der oppe hver dag, men uten at man har fått hunden ned før tirsdag.

- Vi har fått uvurderlig hjelp av folk i bygda til å lete etter og finne Leon, sier Verhaug, som har vært veldig bekymret for hvordan det skulle gå med hunden.

Allerede lørdag skulle to erfarne klatrere forsøke å hente hunden ned, men måtte gi opp på grunn av dårlig vær. Først på det åttende døgnet dro Norsk Luftambulanse ut for å redde Leon.

Fjellhund
Etter forholdene skal hunden ha hatt det bra på fjellhylla sier matmor.

- Han har jo ikke hatt tilgang på mat, men det er snø å spise. Dessuten har han en tykk pels som holder ham varm, han er skapt for slike forhold.

Og det er trolig pelsen som har reddet Leon fra å fryse i hjel på fjellhylla mener oppdretter Hilde Dalos Aune.

- Det er flaks at det er en pyreneer og ikke en hund med mindre pels. De er fjellhunder og kan klare slike forhold. Dessuten har han hatt en hylle han kan søke litt ly på. Men vi spøker litt med at grunnen til at han ikke har kommet ned er fordi faren hans er dansk, sier Aune og blir svært glad når Nettavisen kan fortelle at Norsk Luftambulanse skal forsøke å få Leon ned.

Ukentlig øvelse
Norsk Luftambulanse har øvelser hver uke men denne gangen er det en litt annen som har hovedrollen.

- Vanligvis bruker vi en av våre lokale redningsmenn som markør, men denne gangen blir det altså en hund. For oss utgjør ikke det noen stor forskjell, sier flyger Erlend Segtnan i Norsk Luftambulanse.

Leon er en halvannet år gammel pyreneer, og har dermed opplevd nyttårsraketter en gang før. I fjor var han ganske rolig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere