RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Les Kongens brev

Sist oppdatert:
Kong Harald har skrevet et personlig brev til utlendinger som blir norske statsborgere. Les brevet og forslag til troskapsløfte her.

Brevet fra H.M. Kongen står i forslaget til troskapsløfte og manus til gavebok for nye statsborgere som arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fikk overrakt onsdag.

En redaksjonsgruppe med professor dr. juris Geir Ulfstein i spissen har jobbet med troskapsløftet og gaveboka siden desember 2005.

- Stor glede
I forbindelse med gaveboka har redaksjonsgruppa fått følgende brev, som etter planen skal stå som innledning i boka, fra Kong Harald:

«Det er en stor glede å ønske deg velkommen som norsk statsborger!

Ved å bli statsborger markerer du din tilknytning til det norske fellesskapet. Det du bringer med deg av kultur, språk, livssyn og kompetanse er en berikelse. Som statsborger er du med på å forme det norske samfunnet. Din deltakelse er viktig for det framtidige Norge.

Den statsborgerlige seremonien, troskapsløftet og gaveboka setter en høytidelig ramme rundt ditt nye statsborgerskap. Gaveboka skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon.

Statsborgerskapet er et symbol på gjensidigheten som gjelder mellom stat og borger. I dette ligger ikke bare en forventning om lojalitet, og deltakelse i samfunnslivet. Det markerer at man som statsborger slutter seg til de grunnleggende verdiene som vårt fellesskap bygger på, som demokrati og menneskerettigheter. Du har også fordelen av den norske stats beskyttelse.

Mangfoldet i Norge synliggjøres gjennom en befolkning med ulike religioner, språk, etnisitet og kulturell bakgrunn. Derfor er det viktig at vi finner gode måter å leve sammen på. Gjensidig respekt for andres bakgrunn og livssyn er nødvendig. Alle som bor i Norge må være seg bevisst sine rettigheter og plikter, og ta ansvar for å delta i lokalsamfunnet og samfunnet som helhet. Jeg ønsker deg med dette velkommen inn i det mangfoldige fellesskapet som danner dagens Norge».

Nytt troskapsløfte
Redaksjonskomiteen har også foreslått at utlendinger som blir norske statsborgere kan si følgende troskapsløfte:

«Som norsk statsborger lover jeg troskap til Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover».

Frivillig løfte
Politikerne har bestemt at både gaveboken og troskapsløftet skal inngå i en frivillig statsborgerseremoni. Etter planen skal seremonien innføres fra september i år.

Norge hadde tidligere en obligatorisk seremoni med troskapsløfte, men den ble avviklet av Stortinget i 1976. Frem til da måtte troskapsløftet til den norske konstitusjonen avgis for en herreds- eller byrettsdommer. Det kostet 100 kroner.

TV 2 Nettavisen får opplyst hos arbeids- og inkluderingsdepartementet at det ennå ikke er bestemt hvordan seremonien vil bli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere