*Nettavisen* Nyheter.

Les utskriften av samtalen

Her kan du lese hva som ble sagt i telefonsamtalen mellom TV 2s journalist og kjøttsmugleren.

09.11.03 21:19

- Hallo?

- Ja, hei, det er N.N som ringer. Jeg vet ikke helt om jeg har kommet til rett person, men jeg driver et mat- og vinhus i Oslo, skjønner du.

- Jasså?

- Og så er jeg på leting etter noe godt kjøtt i julebordssesongen. Er det du som selger sånt?

- Ja, jeg har litt forskjellig, holdt jeg på å si.

- Litt forskjellig ja?

- Elg, okse og gris og sånt har jeg da.

- Okei, for du skjønner jeg klipte ut en sånn annonse i sommer.

- Ja, med grillgris?

- Ja, riktig. Men så blei det aldri noe av. For jeg tenkte jeg skulle ha et stort grillparty da. Men så fant jeg den annonsen nå da, og så tenkte jeg at det hadde vært glimrende å fått tak i noe billig kjøtt til julebordsesongen. For jeg har store julebord da utover mot jul.

- Du trenger gris du da?

- Ja.

- Ja, jeg har 280 slaktegris.

- Så pass ja?

- Ja, men det er privat da. Så det er litt problemer, alt etter hva man gjør det til.

- Ja, okei.

- Jeg driver gård, så det røykegreiene har jeg satt gjennom et slakteri i Sverige.

- Ja vel, ja.

- Vi har jo solgt en del til både restauranter og slikt da, men jeg vet hvor nøye du er med det slikt. Klart det noe kan jo holdes unna.

- Jeg syns kanskje det burde være av god kvalitet da.

- Ja, det er det. Det er jo sjekket og alt i orden og slikt, men jeg tenkte på alt med kvitteringer og slikt noe da.

- Ja, okei, men det lar seg....det går an å ta det bak mål, for å si det sånn, så jeg slipper moms eller?

- Ja.

- Så jeg slipper alt papirarbeidet da?

- Ja, hvis du vil det er det greit.

- Ja, okei.

- Det er stort sett det jeg har gjort, for å si det slik da. Klart jeg har jo noen papirer for å leve, da men.

- Ja, jeg skjønner. Men jeg er vel ikke første som kjøper. Jeg har ikke lyst til å være noen slik prøvekanin. Det er kanskje andre restauranter som har gjort dette eller?

- Det er både restauranter og privatfolk. Jeg har 280 privatpersoner som kjøper gris hvert år. Og jeg slakter som sagt 180 gris. De går stort sett til privatpersoner, men noen bedrifter. Og oksekjøtt kjøper stort sett pizzasjappene. Så vi grovmaler det og noen ganger leverer vi fileter, steiker og ja, litt forskjellig. Vi leverer med garanti fra veterinær og alt, så kvaliteten er ikke noe problem.

- Men hvor mye kunne jeg bestilt.

- Ja, vanlig gris kan du bestille uendelig.

- Kan jeg spørre hvor kjøttet kommer fra eller?

- Ja, det kommer fra min egen bondegård.

- Åja, så det er norsk altså?

- Ja.

- Ja, hvis jeg kunne tenke meg noen andre kjøttvarer da, har du, eller er det bare gris jeg får kjøpt?

- Okse har vi, akkurat nå for øyeblikket da.

- Men da må du bestille, og så slakter vi den, og så fileterer vi den, eller maler den eller hva du vil da.

- Ja, riktig. Det høres jo glimrende ut.

- Så det er ikke noe problem, men det er litt hektisk utover så vi må ha noen dager på oss da. For jeg har jobb utenom så jeg må bruke kvelder og fritida. Men det er ikke noe problem med kvaliteten, du kan få prøve og så kan du, men jeg garanterer deg, det er ikke noe problem.

- Det høres jo glimrende ut. Men hva med drikkevarer, har du noe kjennskap til noe sånt eller?

- Nei. Det eneste er at jeg kjøper i Sverige for det er litt billigere. Men for å være helt ærlig så hadde jeg klart å livnære meg på slike spesialiteter så kunne jeg tenkt meg å starte opp. For jeg har fullt slakteri med kjølerom, kverner og sager og alt mulig. Og så har jeg tilgang på det meste når det gjelder gris da. Gjennom en grisering som det heter, så jeg kan få tak i nesten uendelig med gris da, nesten.

- Det høres jo toppers ut dette.

- Da vet jeg i alle fall hva du har, og hva jeg kan få fiksa gjennom deg.

- Kan jo kanskje, når det gjelder vilt da så er det jo elg og rådyr. Rådyr er det litt verre med, det er mye ulv i området her, så jegerne sliter litt. Men det finnes muligheter.

- Men jeg skal kanskje få navnet ditt, og så kan jeg ringe deg opp igjen. Jeg må snakke med kjerringa for å høre hva hun sier om dette, vet du. Hvor mye vi burde bestille og hvordan vi gjør dette.

- Ja, hvor i Oslo er det du holder til hen?

- Jeg holder til i Oslo sentrum, driver et mat- og vinhus der. Det er jo tøft for tida, så det er av interesse å få tak i litt billig kjøtt. Men jeg er veldig opptatt av at det må være bra da, jeg vil ikke drite meg ut på det

- Men det er ingen av oss, jeg har tenkt å basere meg på å leve av dette. Jeg har holdt på med dette i ti år, så det er ikke noe problem.

- Men da takker jeg for hjelpa så langt.

- Ja, og som sagt noe kan du få. Du bestemmer selv hva du vil ha papir på og hva du vil betale, holdt jeg på å si.

- Med levering, hvordan gjør vi det.

- Det er bare å bestemme en dato så kommer vi.

- Men jeg har ikke lyst til at det kommer rett til restauranten kanskje.

- Jeg har noen kjente som bor på Skårer, så det er ikke langt unna. Han reiser jo att og fram på søndag, så kan jeg jo sende med ham.

- Det er jo sant. Det høres jo bra ut det. Takk for hjelpa så langt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag