RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leser julen inn

Julehefter er en millionindustri vi nordmenn knapt klarer oss uten.

Knoll og Tott, Finbeck og Fia, Blondie, Donald, Nemi og Pondus - litt for alle og enhver for å døyve ventetiden til ribbe, pinnekjøtt og ikke minst - julegaver.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Dette er en snart hundre år gammel tradisjon som startet med Knoll og Tott og etter hvert kom de norske heftene til. Dette er en del av julefeiringen, derfor har vi stempel på våre hefter «Ingen jul uten», sier sjefredaktør Svein Erik Sørland i landets største julehefteutgiver, Egmont Serieforlag, til NA24 Propaganda.

Ingen jul uten ...
Egmont gir ut majoriteten av heftene. Også andre aktører finnes i markedet, men er marginale til sammenligning.

- Hva er det som er så spesielt med nordmenn og julehefter?

- Det er vel omtrent som paranøtter, du har dem kun i jula og da klarer du ikke knekke dem, men de må bare være der. Så heftene er en viktig del av juletradisjonen, sier Sørland.

Utviklingen viser kun oppgang, utvalget har etter hvert ekspandert med norskproduserte hefter som har kommet til. Denne julen kommer blant annet Flåklypa i julehefte med en helt ny historie.

Repriser
- Mange av heftene består av gamle serier og repriser?

- Jeg vet ikke om jeg er helt enig med deg i det. Egentlig er det veldig lite gjentakelser i forhold til at det ofte er snakk om 50 til 60 år gamle striper vi trykker. Storhetstiden til Knoll og Tott var mellom 1920 og 1950 - og fortsatt er det masse som ikke er blitt utgitt. Jeg er vel ikke helt enig i at det er mye repriser, men noen repriser er det - du vet, klassikere til glede for nye lesere.

Den siste avisen skal angivelig gå av trykkpressen i 2040. Det tror ikke Sørland gjelder for juleheftene.

- Jeg tror i alle fall ikke at folk vil sitte på julaften og savne avisen, men mangler juleheftet føler kanskje folk at det ikke er jul lenger.

Har du medietips? Ta kontakt med NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere