RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Office of Naval Research

Leter etter forsvunnet super-ubåt

Sist oppdatert:
Den tre meter lange ubåten som har forsvunnet utenfor Kristiansand, er proppfull av høyteknologi som amerikanerne absolutt ikke ønsker å miste.

Det amerikanske minejakt-fartøyet USS Swift deltok i øvelsen ”Blue Game” da en BPAUV miniubåt, alias Bluefin, forsvant torsdag omlag to mil sør for Kristiansand. Onsdag formiddag lette flere båter etter ubåten like utenfor Kristiansand.

- Ubåten var forhåndsprogramert for et oppdrag. Vanligvis skal den komme til overflaten når den er ferdig med oppdraget, men det skjedde ikke, sier kommandørkaptein Thom Knustad ved Forsvarets operative ledelse i Stavanger til TV 2 Nettavisen.

Siden da har Swift lett etter ubåten utenfor Kristiansand. Egentlig skulle Swift reist videre til Oslo, men har valgt å fortsette letingen utenfor Kristiansand. Ifølge TV 2 Nyhetene skal amerikanerne ha brukt spesialtrente delfiner i letingen. Delfinene er opplært til å lete etter mindre gjenstander, som miner, under havflaten.

- Jeg har ikke fått bekreftet at amerikanerne bruker delfiner. De er veldig tilbakeholdne med opplysninger, sier Knustad til TV 2 Nettavisen.

Høyteknologi

Siden torsdag har amerikanerne brukt blant annet helikoptre og flere fartøy i jakten på miniubåten.

Bluefin inneholder en rekke sensorer og navigasjonssystemer som gjør at den selv kan ta seg fram under vann. Blant annet er den utstyrt med et høyteknologisk side sonarsystem. Miniubåten er en del av amerikanernes teknologiske utvikling for å drive ubemannet krig under havflaten. Derfor passer det svært dårlig å miste fartøyet.

Den amerikanske marinen testet dens kapasitet til å kartlegge havbunnen da den forsvant. I en krigssituasjon vil en slik kartlegging hjelpe med å oppdage undervannsminer, og iverksette mottiltak, opplyser pressekontakt Andrew Shilling ved Den Amerikanske ambassade i Oslo.

- Dette er en liten, ufarlig ubåt, som har blitt brukt i et forskningseksperiment for å lage kart over havbunnen. Den inneholder derfor viktige bilder og informasjon om havbunnen, sier Shilling til TV 2 Nettavisen.

- Ubåten er veldig lik den norsk oljeindustri bruker for å kartlegge havbunnen for å finne ut hvor de skal plassere oljeriggene sine, sier han.

Amerikanske Swift rettet onsdag skarpe våpen mot Dagbladets båt. - Jeg ville vært mer overrasket dersom skipet ikke hadde rettet våpnene mot båten. Dette er et krigsskip som må kunne forsvare seg når et uidentifisert fartøy nærmer seg, sier pressekontakt Andrew Shilling ved Den amerikanske ambassade i Oslo.
Amerikanske Swift rettet onsdag skarpe våpen mot Dagbladets båt. - Jeg ville vært mer overrasket dersom skipet ikke hadde rettet våpnene mot båten. Dette er et krigsskip som må kunne forsvare seg når et uidentifisert fartøy nærmer seg, sier pressekontakt Andrew Shilling ved Den amerikanske ambassade i Oslo.

Usikkert
Det er svært usikkert hvor ubåten befinner seg siden amerikanerne ikke har hatt kontakt med det lille fartøyet siden torsdag.

Enten kan den ha gått til bunns i området der den skulle gjennomføre oppdraget. I så fall ligger den på mange hundre meters dyp.

Men ubåten kan også flyte på en gitt dybde. I så fall er det større sjanse for at den har blitt ført vekk med strømmen.

Et tredje alternativ er at ubåten har kommet opp til overflaten, men ikke der den skulle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere