*Nettavisen* Nyheter.

Lev som kongen

Kong Haralds holdninger til livet kan hjelpe vanlige mennesker til å få et bedre liv.

14.01.07 09:38

(SIDE2:) Det mener psykiater, indremedisiner og fagbokforfatter Invard Wilhelmsen. Hans nye bok «Kongen anbefaler» er i rekordfart blitt en salgssuksess i forfatterens egen hjemby Bergen. Boken utkom i desember, og førsteopplaget ble revet bort.

Boken ligger denne uken som nummer 1 på bokhandlerlisten i Bergens største bokhandel Nordli.

Avlappet
Invard Wilhelmsen er stolt over responsen. Han har lenge tenkt at kong Haralds avslappede måte å takle livet på er noe flere burde lære av.

- Jeg er frisk, inntil det motsatte er bevist, sier kongen. Det er veldig fornuftig sagt, mener Wilhelmsen.

Det var først da han begynte å bruke kongeholdningene i terapi i behandling av hypokondere, det slo ham at dette hjelper pasienter.

Ved å bruke en konkret person som selv har opplevd sykdom, press og mange vanskelige situasjoner, er det lettere å se at det går an endre tankene en selv sliter med. Over 600.000 mennesker i landet vårt plages av en eller annen form for angst. Det meste er bekymringer det aldri blir noe av, sier Wilhelmsen, som også driver verdens eneste hypokonder klinikk, i hjembyen.

Helseangst
- Mange har helseangst, redsel for alvorlige sykdommer som kreft og hjerteinfarkt. Ifølge Wilhelmsen får 30 prosent av befolkningen kreft, halvparten overlever. Det er derfor godt at kongen, som selv har hatt kreft i urinblæren, viser at han takler sykdommen på en avslappet måte, mener den anerkjente psykiateren.

Det stor forskjell på tenkte katastrofer og ekte katastrofer her i livet. De fleste takler de ekte mye bedre enn de tenkte, hvis det først skulle skje noe.

- Noen er f.eks redd for terror. Kongen kom med et fornuftig svar på hva han mente i et intervju, sier psykiateren.

- Dessverre er slike trusler blitt del av hverdagen. Det må vi lære å leve med, sier Kongen, som i det daglige ikke tenker på slike trusler.(NTB 16.5. 2006)

Vanlig menneske
Kongen lever et privilegert liv, er det ikke urealistisk å bruke kongen som forbilde?

Jo, han er privilegert, men han er også et helt alminnelig menneske, men med en ualminnelig jobb. Jeg baserer mine analyser av hans holdninger på uttalelser jeg har lest og hørt kongen si, ofte i mer spontane situasjoner. Han virker oppriktig i det han sier, forteller Wilhelmsen.

Ingvard Wilhelmsen har selv aldri møtt Hans Majestet. Han tror aldri det ville falle inn kongen å gjøre seg selv til forbilde. Men det jeg kan gjøre er å løfte frem hans positive holdninger. Han tar vel en slik bok med knusende ro, sier psykiateren muntert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.