*Nettavisen* Nyheter.

Like mildt som april

Værekspert har allerede funnet årets første blåveis. Januar har hatt temperaturer som er vanlig for mars og april måned.

30.01.08 19:53

Denne januarmåneden har vært den tredje varmeste på 150 år, konstaterer væreksperten Bernt Lie. I Oslofjord-området har temperaturen vært cirka 5 grader over normalen. På indre Østlandet har januar derimot bydd på temperaturer hele 8,9 grader over det som er vanlig.

På Blindern i Oslo var gjennomsnittstemperaturen for måneden for på 0,9 plussgrader (til og med tirsdag 29. januar). Det er 5,2 grader over normalen. Vanligvis pleier det å være minus 4,3 grader i hovedstaden i januar. Først i mars/april pleier temperaturen å krype opp i 0,9.

Tredje varmest
Utslagene har altså vært størst der det vanligvis er kaldest. Selv om det de siste dagene har vært svinkaldt på Finnmarksvidda, har middeltemperaturen for januar i Karasjok vært minus 8,7 grader. Det er altså 8,4 grader varmere enn det som er normalt for årstiden.

- Jeg har allerede vært ute og funnet den første blåveisen. Den tror jo at vi er i mars-april, sier Lie.

Januar 2008 kan altså bare se seg slått temperaturmessig av januarmånedene i 1989 og 2005.

El Niño får skylda
- Er det ikke rart at alle de varmeste januarmånedene har kommet så tett?

- Da skal du være klar over at sommeren 1987 kom været helt i ulage, og siden da har praktisk talt alle måneder vært varmere enn normalt, sier Lie.

Han sier at værforskere nå er enige i at det var El Niño som det året endret vannstrømmen i Stillehavet. Dette påvirket også Golfstrømmen som i sin tur satte fart på klimaendringen i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag