*Nettavisen* Nyheter.

Lille Kristina er død

Kristina Isabel Hjartåker (4) er død.

07.02.06 14:13

Jenta sovnet stille inn natt til tirsdag på Haukeland universitetssykehus med familien rundt seg.

De siste ukene av Kristinas liv ble jentas tilstand vurdert av eksperter i en rekke land, blant annet Sverige, Storbritannia, USA, Russland og Danmark.

I Danmark takket Hvidovre hospital først ja til å ta i mot Kristina, før sykehuset ombestemte seg sist fredag. Da var det klart at ingen kunne hjelpe mer enn det norske leger allerede hadde gjort.

Maskinene som hjalp Kristina å puste ble derfor skrudd av en gang i helgen.

Tatt av ras
Kristina Hjartåker er det tredje dødsofret etter jordraset i Hatlestad Terrasse i Bergen 14. september i fjor. Også Kristinas mor og en nabokvinne mistet livet.

4-åringen ble påført omfattende skader da familiens hus ble tatt av raset. Kristina lå under raset i 40 minutter, men overlevde.

Kristina ble påført en alvorlig hjerneskade med store skader på hjernebarken. Hun var heller ikke i stand til å ta til seg føde, snakke eller på noen måte ha kontakt med omverdenen, mente legene.

- Takk
Faren Oddmund Hjartåker sier via sin advokat Tor Lars Onarheim at han vil takke for all støtten og forståelsen han og Kristina har fått etter rasulykken.

Nå ber familien om ro.

Familien ønsker en privat begravelse, og ingen henvendelser.

Fikk kontakt
Ekspertene ved Haukeland kunne ikke gjøre mer for jenta enn det de hadde gjort. De ønsket derfor at hun skulle kobles fra pustemaskinen som holdt henne i live, slik at hun skulle få dø.

Imidlertid opplevde pappa Oddmund Hjartåker at han fikk kontakt med sin datter. Han viste til at hun på oppfordring åpnet øynene da han ba om det, og knep ham i hånden da han søkte kontakt. Han var derfor sterkt uenig i legenes beslutning, og valgte å dra saken inn for rettsapparatet.

Bergen tingrett kom til at de ikke kunne overprøve legene i deres beslutning om å avslutte behandlingen av Kristina.

Biskop meglet
18. januar stod Hjartåker frem på TV 2 Nyhetene og ba om mer tid for sin datter. Hele Norge engasjerte seg også i skjebnen til den lille jenta. Ekspertene ved Haukeland viste til at dersom de hadde noe som helst tvil om at de kunne gjøre noe mer for Kristina, så ville de gjort det.

Spørsmålet om behandlingen skulle avsluttes eller ikke skulle prøves i Gulating lagmannsrett, men saken ble trukket fra rettsapparatet da biskop Ole D. Hagesæther fikk Hjartåker og ledelsen ved Haukeland til å innlede ny dialog.

Haukeland universitetssykehus ønsker ikke å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.