*Nettavisen* Nyheter.

Linda (32) var bare borte i ett minutt

LYS TOK FYR: Linda Bless Stenberg (32) (innfelt) opplevde at telyset tok full fyr mens hun var ute av rommet i kun ett minutt. Foto: Privat

Da hun kom tilbake, sto telyset i full fyr.

25.12.15 19:18

For mange er juletiden høytid for familiehygge. God mat, juletre, gaver, levende lys.

Men sistnevnte har også en potensielt uhyggelig side.

Den erfaringen gjorde Linda Bless Stenberg fra Harstad seg i forrige uke. 32-åringen hadde tent telys i plastkopp og satt det i vinduskarmen, skriver Nordlys.

- Jeg var borte fra stuen i kanskje ett minutt. Jeg pleier jo ikke å slukke lysene når jeg er ute av rommet i kort tid. Da jeg kom tilbake sto lyset i full fyr, forteller Stenberg til avisen.

Hun fikk raskt slukket branntilløpet og priser seg lykkelig for at det ikke gikk verre - for eksempel ved at gardinene tok fyr.

- Hadde jeg vært oppe og lagt minstegutten, hadde jeg vært lengre borte, sier hun.

Advarer mot lys

Ifølge brannvesenet har det i julen vært flere farlige situasjoner og tilløp til brann som følge av nettopp telys som står i plastkopp. Det sier Ole Anders Holmvaag, nestleder i beredskapsavdelingen i Trøndelag brann- og redningstjeneste, til NRK.

- Dette er telys der selve stearinpakken står i en slags plastkopp. Det har vært flere tilfeller de siste månedene der plastkoppen har smeltet ned og avgassene har tatt fyr, sier Holmvaag til NRK.

Han oppfordrer derfor alle som bruker slike lys, om å holde dem under oppsyn.

Vurderer tilbaketrekking

Blant de som distribuerer slike lys, er Norgesgruppens selskap Unil. Da NRK var i kontakt med Per Roskifte, konserndirektør for Norgesgruppen, hadde han ikke hørt om branntilløpene.

Han sier imidlertid at de vil vurdere å trekke tilbake lysene, som er laget i Kina.

- Dersom det er slik at brannvesenet nå går ut og advarer mot lysene, må vi vurdere produktet. Det kan bli aktuelt med trekking. Vi skal ikke ha utrygge produkter i butikk, sier Roskifte til NRK.

Høytid for boligbrann

Desember er den måneden der det brenner mest i Norge, som Nordlys tidligere har omtalt. Bare i Tromsø har det vært to boligbranner siden lille julaften - senest natt til 1. juledag.

Heldigvis var ingen hjemme under noen av brannene, men begge bolighusene har fått store skader som følge av røyk og flammer.

Det er foreløpig ikke brakt på det rene hva som førte til brannene, men ifølge eksperter Nordlys har snakket med, er det spesielt én årsak som peker seg ut blant branner som oppstår i desember: Julepynt.

- Levende lys er en vanlig brannårsak, og et annet faremoment er lys fra julepynt, sier Fred Johnsen, vaktsjef hos Tromsø brann og redning.

Han understreker at man foreløpig ikke vet hva som forårsaket brannene i Tromsø.

Brannvesenets tips

Ifølge Norsk Brannvernforening øker antallet boligbranner i jule- og nyttårsukene med 50 prosent i sammenliknet med ellers i året. Brannårsakene er de typiske: Glemte gryter med julemat, uforsiktighet med levende lys, i tillegg til elektrisk julebelysning og nyttårsraketter rundt nyttårsaften.

I tillegg kommer selvsagt feil i det elektriske anlegget, noe som er årsaken til branner året rundt.

Johnsen i brannvesenet råder folk til å være obs på elektriske julelys, for eksempel på juletrær og i julestjerna som henger i vinduet.

- Pass godt på levende lys og trekk ut kontakten på lys på juletre, julestjerna og andre pyntelys før du legger deg. Det er ikke lurt å ta lysene på juletreet stå på om natta, sier han.

Her kan du lese flere nyheter fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag